“İstanbul Sözleşmesi’ne neşter geliyor” iddiası

İddiaya göre sözleşmenin maddesindeki 'cinsel yönelim' ve 'toplumsal cinsiyet kimliği' ifadeleri çıkarılacak

Fotoğraf: Reuters

AK Parti’nin hukukçu milletvekilleri tarafından üzerinde çalışılan İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bazı maddelerden çıkılacağı iddia edildi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre yapılan toplantılarda, sözleşmede iki maddenin yeniden yazılmasına karar verildi. 

Bu kapsamda, sözleşmede 'Temel haklar, eşitlik ve ayrımcılık yapılmaması' konusunu düzenleyen 4. maddede yer alan 'cinsel yönelim' ve 'toplumsal cinsiyet kimliği' ifadelerinin çıkarılarak, yeniden yazılacağı ifade ediliyor.

Yine, sözleşmenin 6. maddesinde yer alan ‘Toplumsal cinsiyet konusunda hassasiyet gerektiren politikaların’ kapsamının yeniden belirleneceği belirtiliyor.

“Eşcinsel evlilik istiyoruz diyebilirler, önlem almalıyız”

AK Parti kurmayları “Eşcinsel tartışmaların odağında bir lobi var. Amacımız, kişilerin yaşantısına karışmak değil. ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’nden anladığımız kavramları sıralayacağız. Bundan beş on yıl sonra ‘Eşcinsel evliliğinin serbest bırakılmasını istiyoruz’ diyebilirler. Buna göre tedbir almamız lazım” dedi.

Yapılacak çalışmanın sözleşmenin ilgililere sunulması planlanırken, maddelerin bu şekilde kabul edilmemesi durumunda sözleşmeden çıkılarak, yeni bir çalışma yapılacağı öğrenildi.

 

Türkiye, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU