Lübnan Cumhurbaşkanı: İsrail saldırıları sona erdiği zaman Hizbullah silah bırakmayı düşünebilir

Bir İtalyan gazetesine konuşan Mişel Avn, "İhtilaf çözüldüğünde, Hizbullah silahlarını Lübnan ordusuna hediye edecek" dedi

Fotoğraf: Reuters

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, bir İtalyan gazetesine verdiği röportajda, Lübnan Hizbullahı'nın silah bırakıp bırakmayacağına ilişkin durumun İsrail'in tavrına bağlı olduğunu söyledi.

Avn, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmasının ardından partinin silahsızlandırma düşüncesinin gerçekleşebileceğine vurgu yaptı.

İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda ülke genelindeki protestocuların Hizbullah'ı silahsızlandırma talepleri hakkında sorulan soruya, "Her zaman Hizbullah'ı ve Lübnan'ı vurmakla tehdit eden İsrail'in savaş eylemi, ülkede endişeye neden oluyor" yanıtını verdi.

İsrail'in daha önce Lübnan'a defalarca hava saldırısı düzenlediğini hatırlatan Avn, "Çatışmalar sona ererse, Hizbullah silahlarını Lübnan ordusuna teslim edecek" ifadelerini kullandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı, "İç iletişim ağını keserek Hizbullah'ı içeriden vurma girişimi inedeniyle meydana gelen 7 Mayıs 2008 olayının dışında, 15 yıldır bugüne kadar Hizbullah ile ordu veya siviller arasında hiçbir sorun yaşanmadığını" savundu.

Hizbullah ile ilişkisine değinen cumhurbaşkanı, "İsrail'İn 2006'da Lübnan'a başlattığı savaşın ardından, Hizbullah'ın yanında durmam gerekiyordu. Çünkü ben İsrailli değilim, Lübnanlıyım. İçeride birçok konuda Hizbullah'la farkı düşüyoruz, Ancak İsrail topraklarımıza girer ve Hizbullah ile savaşırsa her vatandaşın düşmana karşı partinin yanında durması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU