YÖK Başkanı: Öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine yükseköğretim kurumları karar verecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, Eğitim fakültelerindeki öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine YÖK'ün değil, yükseköğretim kurumlarının karar vereceğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Eğitim fakültelerindeki öğretmenlik programlarının ders, müfredat ve kredilerine YÖK'ün değil, yükseköğretim kurumlarının karar vereceğini açıkladı.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Saraç, "Bu düzenleme, üniversitelerimize çok geniş bir hareket serbestisi tanımaktadır. Bu 'yetki devri', eğitim fakülteleri ve öğretmenlik programlarıyla ilgili tarihi bir karar olarak değerlendirilebilecek niteliktedir" ifadelerini kullandı.

 

Saraç, açıklamasına şöyle devam etti:

YÖK’ün yükseköğretimle ilgili konularda genel çerçeveyi çizdikten sonra üst düzeyde düzenleme yapması, daha sonra süreci izleme, değerlendirme ve denetleme ile sürdürmesi doğru olandır.

Yeni YÖK olarak, üniversitelerimizin ehliyet ve kabiliyetlerine, hocalarımızın alanlarına ilişkin akademik ve mesleki hassasiyetlerine, öğrencilerimizin de öğretmenlik aşklarına güveniyoruz.

"Düzenlemeler, değişim ve gelişimin en açık göstergesidir"

YÖK'ün, üniversite sisteminin kendi "kurumsal kapasitesini geliştirmesi ve güçlendirmesi" için insan kaynağı, araştırma, eğitim ve öğretim konuları başta olmak üzere birçok konuya ilişkin niteliği artırmak ve karar süreçlerini hızlandırmak için çalıştığı, "sistemi tedrici bir şekilde dönüştürdüğü" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Son altı yılda YÖK'te alınan kararlar, mevzuata ilişkin farklı normlarda yapılan düzenlemeler, bu değişimin ve gelişimin en açık göstergesidir. YÖK'ün girişimiyle yine yakın zamanlarda yapılan düzenlemelerle bazı konularda üniversitelere 'yetki devri' ve 'yetki paylaşımı' gerçekleştirilmiştir. Yeni YÖK olarak yükseköğretim sisteminin, daimi tekamül esasında, bilgi ve tecrübe zemininde, şeffaf süreçlere dayalı biçimde, rekabet ortamında gelişmesi için çalışıyoruz ve bu yolda önemli mesafeler de kat ettik."

Yükseköğretim Kurulu'nun koordinasyonunda eğitim veya eğitim bilimleri fakülteleri ve öğretmenlik lisans programlarıyla ilgili ilk defa yeniden yapılandırma çalışmalarının 1997-1998 yıllarında MEB Milli Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, 2006 ve 2009'da da kısmi düzenlemeler yapıldığı aktarıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU