İYİ Partili Nuhoğlu: Kanal İstanbul değil ‘deprem İstanbul’ konuşulmalıdır

Nuhoğlu, Türkiye’nin deprem güvenliği bakımından 1999’dan daha iyi bir noktada olmadığını belirtti ve Kanal İstanbul’un yapılmaması gerektiğini ifade etti

Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, 17 Ağustos 1999 depremine ilişkin değerlendirmesinde, "Tutarsız gerekçelerle ve 'sükse yapabilmek' gibi basit bir ifadeyle yapılmak istenen Kanal İstanbul, jeolojik, teknik, ekolojik, oşinografik, arkeolojik, ekonomik ve siyasi sebeplerle kesinlikle yapılmamalıdır” dedi.

Nuhoğlu, “Bugünden itibaren Kanal İstanbul değil ‘deprem İstanbul’ konuşulmalıdır” ifadelerini kullandı.

İnşaat mühendisi olduğunu belirten Nuhoğlu, her depremin, meydana geldiği bölgenin altyapısını ve ekonomik düzenini bozmasının yanı sıra birçok olumsuz sonuca yol açtığına işaret etti.

Türkiye’nin deprem güvenliği bakımından 1999’dan daha iyi bir noktada olmadığını belirten Nuhoğlu, bilim insanlarının İstanbul’da her an 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin kaçınılmaz olduğunu belirttiklerini kaydetti.

17 Ağustos depreminin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen olası yeni depremlere yönelik önlem alınmadığını savunan Nuhoğlu, Türkiye’nin, bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini asla unutmaması gerektiğini söyledi.

Nuhoğlu Kanal İstanbul hakkında şunları kaydetti:

Tutarsız gerekçelerle ve sükse yapabilmek gibi basit bir ifade ile yapılmak istenen Kanal İstanbul; jeolojik, teknik, ekolojik, oşinografik, arkeolojik, ekonomik ve siyasi sebeplerle kesinlikle yapılmamalıdır. Uyduruk bir ÇED raporunun uluslararası ciddiyetten ve inandırıcılıktan uzak hazırlanmış olması, yapılan itirazların kaale alınmaması, geriye dönüşü olmayacak şekilde İstanbul ve bölgeyi etkileyecek olması, fizibilitesi bile ortaya çıkmamış, uygulanabilir olduğu kabul görmemiş, dolayısıyla proje niteliği bile kazanmamış bir çılgınlıkla, Türk toplumunun ısrarla meşgul edilmesine artık son verilmelidir.  Bugünden itibaren “Kanal İstanbul” değil “Deprem İstanbul” konuşulmalıdır.

“Can ve mal güvenliğinin sağlanması için depreme dayanıklı yapı üretmekten başka bir yol yoktur” diyen Nuhoğlu şöyle devam etti:

Rantçılara imkân sağlamak yerine bilgiye, mühendisliğe ve akla önem veren uygulamalarla deprem sorunu kökten çözülmelidir. 17 Ağustos’un 21. yılında iktidar sorumluluğunu taşıyanları İYİ Parti olarak bir kez daha uyarmak istiyoruz.          Artık zaman kaybedilmeden deprem gerçeği kabul edilsin. Kanal İstanbul’dan vazgeçildiği açıklansın. Henüz vakit varken, İstanbul harap olmadan bütün tedbirler uygulanmaya başlansın.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU