Trump’tan Putin’in İran zirvesi davetine olumsuz yanıt

ABD Başkanı, Rus liderin çağırdığı etkinliğe muhtemelen katılmayacağını açıkladı

İran'a yaptırım uygulamak isteyen Trump, BMGK'da yalnız kaldı (Reuters)

Cumartesi günü New Jersey’deki bir golf kulübünde gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dünya liderlerini İran konulu zirveye çağırmasına da değindi. Bu zirveye katılıp katılmayacağını soran muhabirlere “Muhtemelen hayır” cevabını verdi.

Trump, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İran’a silah ambargosunun uzatılmasını öngören tasarısının cuma günü reddedilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, İran’a yaptırımlar için harekete geçeceklerini söyledi. “Gelecek hafta göreceksiniz” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington, P5+1 ülkeleri olarak bilinen ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya’yla Tahran arasında 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın bir maddesinden yola çıkarak, İran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden uygulanmasını istiyor. Ancak diplomatlar 2018’de anlaşmadan çekilen Trump yönetiminin istediğini almasının zor olduğu görüşünde.

Cuma günkü oylamada da BMGK üyelerinden Rusya ve Çin, ekimde bitecek silah satışı yasağının uzatılmasına karşı çıkarken, aralarında Fransa, Almanya ve Britanya’nın da olduğu 11 ülke çekimser kalmıştı. Evet diyen ülkelerse yalnızca ABD ve Dominik Cumhuriyeti olmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, cumartesi yaptığı açıklamada ABD’nin Güvenlik Konseyi’nde utanç verici bir yenilgi aldığı yorumunu yapmıştı:

ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’ne darbe vurmak için aylarca bir karar üzerinde çalışıp yalnızca bir oy kazandığını hatırlamıyorum. ABD komplo kurmaya çalışırken utanç verici bir şekilde yenildi.

Diğer yandan İran’a yönelik silah ambargosunu uzatmama kararına İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi tepki göstererek bunun Ortadoğu’yu daha da istikrarsızlaştıracağını savunmuştu.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU