Son ayların en gergin gecesi: İsrail vurduğu Gazze’de balıkçılığı da yasakladı

İsrail ordusu, çok sayıda Hamas hedefini vurduğunu duyurdu

Cumartesi günü Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi’nin ortasındaki Bureyc Mülteci Kampı’nda ailesiyle birlikte yaşadığı evin İsrail saldırısı sonucu aldığı hasarı kontrol ederken görüntülendi (AP)

Gazze Şeridi’nde son ayların en gergin gecesinin yaşanmasının ardından balıkçılık yasaklandı. İsrail, Yahudi yerleşim birimlerine yanan balonlar ve roketler gönderildiği için Filistinli balıkçıların avlanmasını yasakladığını açıkladı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyetlerini yürüten Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) Başkanı Tümgeneral Kemil Ebu Rukn, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Gazze'den İsrail topraklarına hafta sonu boyunca yanan balonlar gönderilmesi ve şiddet olaylarının devam etmesi nedeniyle, bu sabahtan itibaren yeni bir duyuruya kadar Gazze Şeridi'ndeki avlanma mesafesinin sıfıra çekilmesine karar verildi.

İsrail ordusu, Demir Kubbe hava savunma sisteminin Gazze’den atılan iki tane roketi imha ettiğini de duyurdu. Ancak İsrail polisi, roketlerden birinin bir evin yakınlarına düşerek 58 yaşındaki bir adamı çok hafif yaraladığını bildirdi.

Gazze’ye hava saldırısı düzenleyerek Hamas'ın deniz kuvvetlerine bağlı bir askeri noktayla alt yapı ve gözetleme noktalarını ve füzelerin depolandığı bir askeri kompleksi vurduklarını ifade eden İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, bunların Filistin tarafından gelen saldırılara misilleme olarak yapıldığını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tel Aviv yönetimi, Filistinli aktivistlerin Gazze Şeridi çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerine yanan uçurtma ve helyum gazıyla şişirilmiş balonlar göndermesi nedeniyle bölgede yangınlar çıktığını iddia ediyor. Sınırdaki protestocuların İsrail askerlerine attığı taşlar da Tel Aviv yönetimine karşı saldırı için gerekçe oluşturuyor.

Gazze'den geldiği söylenen yanan uçurtma ve balonlara çözüm bulamayan İsrail ordusu, bu uçurtma ve balonların hazırlandığını iddia ettiği sınır bölgelerine sık sık hava saldırıları düzenliyor.

Tel Aviv yönetimi, çarşamba günü abluka altındaki Gazze Şeridi'nden gönderilen yanan balonları gerekçe göstererek Filistinli balıkçıların avlanma mesafesini 15 milden 8 mile düşürmüş, daha sonra bölgeye akaryakıt girişini de yasaklamıştı.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, deniz ve havadan abluka altında tutuyor.

Independent Türkçe, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU