Bakan Kurum: 1,5 milyon konut acil dönüştürülmeli

17 Ağustos depreminin 21. yıl dönümü öncesinde mesaj yayımlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de dönüştürülmesi gereken toplam konutun 6,7 milyonu bulduğuna dikkat çekti

Bakan Kurum, ülke topraklarının yüzde 66'sının deprem riski altında bulunduğunu kaydetti / Van/ Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde resmi raporlara göre 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos depreminin 21. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

"Ülke topraklarımızın yüzde 66'sı deprem riski altında"

Son 100 yılda, büyüklüğü 6'nın üzerinde olan 60'a yakın depremde 80 bin kişinini yaşamını yitirdiğini belirten Kurum, "Rabbim ülkemizi ve milletimizi 17 Ağustos benzeri depremlerden, sel ve heyelan gibi felaketlerden korusun" temennisinde bulundu.

"Ülke topraklarımızın yüzde 66'sı deprem riski altında" ifadesini kullanan Murat Kurum, nüfusun yüzde 71'inin bu alanlarda yaşadığına dikkat çekti.

"Yaklaşık 60 milyon insanımız deprem tehdidiyle karşı karşıya"

Yaklaşık 60 milyon kişinin deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mesajını "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında 'bedeli ne olursa olsun' diyerek bir seferberlik anlayışı içerisinde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında, bugüne kadar 1 milyon 410 bin bağımsız birimde ikamet eden 6 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına alacak deprem dönüşüm faaliyetleri gerçekleştirdik" ifadeleriyle sürdürdü.

Kurum, eylül ayında kamuoyu ile paylaştıkları "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı" ile bakanlıkları öncülüğünde, yerel idareler, ilgili kuruluşlar, özel sektör ve vatandaşların katılımı ile deprem dönüşümünü hızlandırdıklarını anımsatarak, 81 ilden gelen verilerle Türkiye'nin riskli yapı envanterini ortaya koyduklarını aktardı.

Deprem dönüşümünün 5 yıllık eylem planını belirlediklerine vurgu yapan Bakan Kurum, "Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm" hedefiyle çalışmalara hız verdiklerini, şehirleri riskli yapılardan ve çarpık kentleşmeden kurtardıklarını ifade etti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Dönüştürülmesi gereken konut sayısı 6,7 milyon"

Türkiye'de dönüştürülmesi gereken konut sayısının 6,7 milyon olduğuna işaret eden Kurum, mesajını şu cümlelerle sürdürdü:

Acil dönüştürülmesi gereken konut sayısı 1,5 milyondur. Bu 1,5 milyon konutun da önümüzdeki 5 yıl içerisinde 300 bini İstanbul'da olmak üzere dönüşümünü tamamlayacağız. Kentsel dönüşüm, terörle mücadele kadar önemlidir. Bu anlamda devlet, yerel yönetimler ve vatandaşlar olarak el ele vermeliyiz, seferber olmalıyız. Biz, bundan sonra hiçbir depremde, hiçbir doğal afette vatandaşlarımızın can kaybı yaşamasını, annelerimizin ağlamasını, hiçbir evladımızın öksüz, yetim kalmasını istemiyoruz. Buradan 17 Ağustos'un yıldönümünde vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bizlere, belediyelerimize müracaat edip evlerinizin risk tespitlerini yaptırın, devlet millet iş birliği ile deprem dönüşümünü hep birlikte gerçekleştirelim. Bunu çocuklarımızın, yavrularımızın geleceği için bir an önce yaptıralım.

 

Independent Türkçe, AA  

DAHA FAZLA HABER OKU