Bilim insanlarından yeni Kovid-19 iddiası: İlk olarak 2012'de Çinli madencilerde görüldü

Virolog Jonathan Latham’a göre, virüsün Vuhan’daki laboratuvardan yayıldığı “neredeyse kesin”

“Yarasa kadın” olarak bilinen virolog, mevzubahis madencilerin mantar enfeksiyonu yüzünden öldüğünü açıklamıştı (EcoHealth Alliance)

Kendilerine ait Independent Science News sitesinde ortak yazı yayımlayan virolog Jonathan Latham ve moleküler biyolog Allison Wilson, Çinli bir doktorun 66 sayfalık yüksek lisans tezinden çıkan sonuçları paylaştı.

Doktor Li Xu’nun 2012’de madencilerden aldığı doku örneklerini test için Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne gönderdiğini belirten ikili, “İçerdiği kanıt Kovid-19 pandemisinin nereden çıktığıyla ilgili bütün bildiklerimizi yeniden düşünmeye yöneltti” ifadesini kullandı.

Latham, koronavirüsün “neredeyse kesin bir şekilde” Vuhan’daki laboratuvardan kaçarak yayıldığını öne sürdü.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'in güneybatısındaki Yünnan eyaletindeki Mojiang’da yer alan bir madende 8 yıl önce iki haftadan uzun süre boyunca yarasa dışkısı temizleyen 6 madenciden üçü yaşamını yitirmişti.

Latham ve Wilson, bu madencileri tedavi etmeye çalışan doktor Li Xu’nun kaydettiği kas ve eklem ağrısı, kuru öksürük, yüksek ateş ve baş ağrısı gibi semptomların artık Kovid-19 semptomu olarak kabul gördüğünü hatırlattı.

Yazarlar, bu madencilere ventilasyon uygulandığını ve küresel salgındaki gibi steroid, kan sulandırıcı ilaç ve antibiyotik verildiğini de ifade etti.

Pek çok hastalık için test yapan Li Xu’nun daha sonra aralarında “SARS kahramanı” olarak uluslararası ün kazanan Zhong Nanshan’ın da olduğu doktorlardan yardım istediği de yazıda belirtildi:

Bu görüşme, 6 madencinin hastalığının büyük endişeye yol açtığı ve SARS’a benzeyen bir koronavirüsün muhtemel bir sebep olarak görüldüğü anlamına geliyor.

Yazarların Çince’den çevirterek aktardığı yüksek lisans tezine göre, test için Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne gönderilen doku örneklerinden de enfeksiyon kaynağı bulundu: Nalburunlu yarasa cinslerinden birinden (Rhinolophus sinicus) kaynaklı SARS’a benzeyen bir koronavirüs çeşidi.

Latham ve Wilson, bu virüsün madencilere bulaşır bulaşmaz Kovid-19’a yol açan SARS CoV-2’ye evrildiğine ve Vuhan’daki laboratuvardan kaçarak dünyaya yayıldığına inandıklarını ifade etti.

New York Post’a konuşan Latham, Vuhan’daki bilim insanlarının 2012’deki olayla bağlantı kurmayı unuttuğunu ifade etse de Viroloji Enstitüsü'nde çalışan ve uzmanlığı sebebiyle “yarasa kadın” olarak bilinen virolog Shi Zhengli, o madencilerin mantar enfeksiyonu yüzünden öldüğünü iki ay önce açıklamıştı.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, 21 milyondan fazla kişiye bulaşan yeni tip koronavirüs şimdiye kadar 771 bini aşkın ölümün sebebi olarak kaydedildi. Ancak Vuhan’daki canlı hayvan pazarından çıktığı tahmin edilen virüsün kaynağı hala kesinleştirilemedi.

Independent Türkçe, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU