Maskeli Yunan görevlilerin binden fazla göçmeni Ege Denizi'ne terk ettiği ortaya çıktı

Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin kurtardığı Suriyeli bir öğretmen, “Bunları yaşayacağıma keşke bombaların altında ölseydim” dedi

Salgın sırasında Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlere yönelik operasyonlar devam ediyor (AFP) 

Yunanistan hükümetinin son aylarda binden fazla göçmeni Avrupa sınırlarından gizlice uzaklaştırdığı ve bu insanların birçoğunun şişme botlar ya da aşırı kalabalık cankurtaran sallarıyla denize terk edildiği ortaya çıktı.

New York Times’ın (NYT) üç farklı bağımsız izleme kuruluşunun yanı sıra iki akademik araştırmacı ve Türk Sahil Güvenlik biriminden edindiğini bildirdiği kanıtlarla ilgili analizine göre, mart ayından bu yana bin 72 göçmen, Yunan yetkililerin düzenlediği en az 31 sınır dışı operasyonu sonucu denize bırakıldı.

Olayın mağdurlarından olduğu belirtilen 50 yaşındaki Suriyeli öğretmen Necme Hatib, 26 Temmuz’da Rodos Adası’ndaki gözaltı merkezinden karanlık bir vakitte maske takmış Yunan yetkililer tarafından ikisi bebek 22 kişiyle birlikte götürülüp, motoru ve dümeni olmayan cankurtaran salıyla denize terk edildiklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldıklarını anlatan Hatib, başlarından geçeni “Tamamen insanlık dışıydı” sözleriyle özetledi.

NYT’ye konuşan Hatib, “Suriye’yi bombalanma korkusuyla terk etmiştim ama başıma bunlar geldiğinde bir bombanın altında ölmüş olmayı diledim” dedi.

Yunan yetkililer yıllardır göçmenleri yakalayıp bölgeden uzaklaştırdıkları gerekçesiyle eleştirilere maruz kalıyor.

Ancak uzmanlar Yunanistan’ın düzensiz aralıklarla sergilediği bu tavrın koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sırasında çok daha sistematik ve koordine bir şekilde gerçekleştiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) göçmenlerin insan hakları konusunda eski özel raportörü ve uluslararası hukuk uzmanı Profesör François Crépeau, “Bu geri çevirmeler, uluslararası hukuka ve Avrupa hukukuna göre her açıdan tamamen yasadışı. Bu bir insan hakkı ve insani durum felaketidir” diyor.

Crépeau, Yunanistan’ın pandemi sürecinde bu işi sistematik hale getirdiği iddialarıyla olarak da “Anı yakaladılar. Koronavirüs ülkelere ulusal sınırlarını istediklerine kapatmaları için fırsat penceresi açtı” ifadesini kullanıyor.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU