Trump'ın damadı işaret etti, İsrailli yetkililer masaya oturacak yeni ülkenin adını verdi

Trump’ın damadı ve Kıdemli Danışmanı Kushner, diğer Arap ülkelerin BAE gibi İsrail’le uzlaşmayı sağlamış “ilk ülke olamamanın üzüntüsünü yaşadığını” savundu

Jared Kushner, Başkan Trump'ın yaptığı duyurunun ardından basın mensuplarının karşısına geçti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında normalleşme sayfasının açıldığını ve taraflar arasındaki resmi imza töreninin önümüzdeki haftalarda Beyaz Saray’da gerçekleşeceğini duyurdu.

Filistinliler başta olmak üzere bazı Arap halkların “ihanet” sözleriyle tepki gösterdiği uzlaşıyla ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın iki ülke arasında arabuluculuk yaptığı, tarafların karşılıklı olarak büyükelçilikleri açmanın yanı sıra eğitim, sağlık, ticaret ve güvenlik başta olmak üzere geniş çaplı bir işbirliği üzerinde anlaştığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca BAE’nin İsrail-Ürdün barış anlaşmasının imzalandığı 1994’ten bu yana İsrail’i tanıyan ilk büyük Arap devleti olduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın ilanı sonrası Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’la birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Trump’ın damadı ve Kıdemli Danışmanı Jared Kushner ise yakında başkalarının da İsrail’le masaya oturabileceğini söyledi.

Times of Israel’in haberine göre bazı ülkelerin İsrail’le normalleşmeye varmış “ilk ülke olamamanın üzüntüsünü yaşadığını” savunan Kushner, bu uzlaşının “başka İsrail-Arap anlaşmaları için çok iyi bir şans” olduğunu söyledi.

Diğer Arap ülkelerin normalleşme sürecine katılması için çaba sarf ettiklerini belirten Kushner, önümüzdeki 90 günde yeni anlaşmaların olabileceği sinyalini verdi.

Kushner isim vermeden konuştuğu “sıradaki ülkelerin” hangileri olduğu yönündeki bir soruya da “Sıradaki kim mi? Öğreneceksiniz” yanıtını verdi.

Öte yandan Kushner’ın verdiği muhtemel zaman aralığının ABD’de kasım ayında yapılacak seçim dönemine denk gelmesi dikkati çekti.
 


İsrail basınına konuşan üst düzey İsrailli yetkililer ise Kushner’ın üstü kapalı bahsettiği ülkelerden birinin son anlaşmadan dolayı BAE’yi tebrik eden Bahreyn olduğunu işaret etti.

Times of Israel’in bir başka haberine göre bu yetkililer, normalleşmeye dair Bahreyn’le yaptıkları görüşmelerde ilerleme katettiklerini söyledi.

İsrail'in devlet televizyonu KAN’a konuşan üst düzey bir isim, Bahreyn’in İsrail’le resmi ilişkiler kuracak bir sonraki ülke olmasının beklendiğini ifade etti.

Filistin medyasına konuşan Amerikalı bir yetkili de sıradaki ülkelerin Bahreyn ve Umman olabileceğini kaydetti.

Bahreyn adı, iki ülke arasındaki görüşmelerin ileri safhada olduğuna dair bilgiler paylaşan İsrail Ordu Radyosu’nun haberlerinde de geçti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Beyaz Saray

DAHA FAZLA HABER OKU