Koronavirüs aşısı: ABD, Rusya'nın yardım önerisini reddetti, Vietnam'dan sipariş geldi

CNN'e konuşan Rus yetkililer Moskova'dan koronavirüs aşısı konusunda gelen yardım önerisine ABD'nin henüz sıcak bakmadığını açıkladı. Vietnam ise Rusya'nın geliştirdiği aşıdan milyonlarca doz satın alacağını duyurdu

DSÖ, Rusya'nın geliştirdiği koronavirüs aşısı konusunda Rus yetkililerle yakın temas halinde olduğunu, aşı sürecinin titizlikle incelenmesi gerektiğini açıklamıştı (AP)

CNN'e açıklamalarda bulunan Rus yetkililer, ABD'nin etkili Kovid-19 aşısı ve tedavisi çalışmalarını hızlandırmak amacıyla kurduğu ve çok sayıda kurum ve kuruluşun bünyesinde yer aldığı Warp Speed Operasyonu'na (OWS) Rusya'nın yardım teklifini reddediyor.

Adı açıklanmayan birs üst düzey Rus yetkili Rusya'nın tıbbi ilerlemeler konusundaki "örneğine rastlanmamış işbirliği" teklifine ABD'nin şu anda sıcak bakmadıklarını söyledi.

Rus yetkili "Rus ve Amerikan tarafı arasında genel bir güvensizlik bulunuyor. Biz aşı, test ve tedaviler de dahil bu teknolojilerin ABD'de bu güvensizlik yüzünden kabul edilmediğini düşünüyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany perşembe günkü açıklamasında ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya'nın onayladığı yeni koronavirüs aşısı Sputnik V hakkında bilgilendirildiğini açıklamış ancak ABD'de geliştirilmekte olan aşıların "çok sıkı" faz 3 denemelerinden ve yüksek standartlardan geçtiğini söylemişti.

"Maymunlar üzerinde bile denenmesine imkan yok"

Kanala konuşan bir ABD'li halk sağlığı yetkilisi ABD'nin Rus aşısını hiçbir şekilde tamamlanmış şekilde görmediğini söyleyerek "ABD'nin bu aşıyı bırakın insanları, maymunlar üzerinde bile denemesine imkanı yok" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü Gamaleya Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının gerekli testlerden geçtiğini ve Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığını duyurmuş, kendi kızı üzerinde de aşının denendiğini açıklamıştı. 

Rusya, ABD'li firmaların aşıya ilgi gösterdiğini söylüyor

CNN' konuşan Rus yetkililer Moskova'nın aşı hakkındaki bilgileri paylaşmaya açık olduğunu ve ABD'li ilaç firmalarının aşıyı ABD topraklarında  üretmesine izin verebileceğini söyledi.

Kanal, Rusya'nın daha önce bazı şirketlerin aşı hakkında bilgi edinmekle ilgilendiğini duyurduğunu ancak şirketlerin adlarının kamuoyuna açıklanmadığını da belirtti.

Kanala konuşan Rus kaynaklar, ABD'nin reddi sonrası Washington yönetiminin aşıyı "ciddi şekilde onaylamayı düşünmesi gerektiğini" söyleyerek çok sayıda ABD'linin hayatının bu sayede kurtarabileceğinin altını çizdi.

Bir üst düzey Rus yetkili "Aşımız en etkililerden biri olduğunu kanıtlarsa ABD'nin neden bu seçeneği daha iyi değerlendirmediği sorusu ortaya çıkar. Bu yüzden siyaset aşıya erişimin önüne geçmeli" ifadelerini kullandı.

Henüz Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ)  desteğini almayan Rus aşısı hakkında çok sayıda uzman endişelerini açıklamıştı. Zira aşının geniş ölçekli insan deneylerini kapsayan faz 3 denemeleri henüz yapılmamıştı. Rus yetkililer aşının faz 3 denemelerinin bu hafta başlayacağını duyurmuştu ancak aşının güvenli olduğunu kanıtlayacak denemeler hakkında bilimsel bir veri kamuoyuna açıklanmış değil.

Rusya nisan ayında aşının onaylanması için faz 3 denemelerini zorunlu tutan yasayı iptal etmişti.
 


Vietnam, Rus aşısını satın alacak

Rusya Ulusal Servet Fonu salı günkü basın toplantısında Latin Amerika, Ortadoğu ve Asya'daki en az 20 ülkenin aşıya ilgi gösterdiğini duyurmuştu.

Meksika Rusya'yla bu konuda görüştüğünü açıklarken Filipinler lideri Rodrigo Duterte aşının ülkeye geldiğinde ilk kez kendisinde denenmesi için gönüllü olduğunu söylemişti.

Sputnik V aşısını satın alacağını açıklayan ülkeler arasına Vietnam da katıldı. Vietnam Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre ülke, 50 ile 150 milyon doz aşının alınması için kayıt yaptırdı.

Yerel Truoi Tre gazetesi bu aşıların bir kısmının bağışlanacağını, kalanının ücretinin ödeneceğini duyurdu. Bakanlık bu sırada Vietnam'ın kendi Kovid-19 aşısını geliştirme çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Reuters, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU