Uzmanlar Sputnik V konusunda endişeli: “Rusya’nın aşısı güvenilir değil”

Fotoğraf: Reuters

Rusya hafta başında dünyada bir ilki başardı ve ilk koronavirüs aşısını tescillediğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aşıya Sputnik V adı verildiğini ve kızında denendiğini ifade etti. Ancak Türkiye’den uzmanlar aşının güvenilir olmadığına dikkati çekiyor.

Milliyet’in aktardığına göre İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de Rusya’nın açıkladığı aşının henüz tüm etkinlik ve güvenlilik verileri ile hazır bir aşı olmadığını belirterek, “Ancak diğer üç aşı gibi preklinik, Faz I, Faz II aşamalarını başarı ile geçmiş bir aşıdır. 2-3 ay sonra hazır hale gelebilir. Dünya genelindeki aşı çalışmalarından umutluyum.  Kasım itibarıyla aşının kullanıma gireceğini düşünüyorum. Aşının bu yıl bitmeden Türkiye’ye de geleceğini tahmin ediyorum” dedi.

“Rusya tıp alanında bir ilki başaracak ülke değil”

Hacettepe Üniversitesi Göğüs hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise endişesini şu sözlerle dile getirdi:

Rusya’nın tıp alanında bir ilki başaracak durumu olmadığını düşünüyorum. Rusya, Sovyetler Birliği döneminde de şimdi de tıp açısından geri bir ülke. SSCB ardından şimdiki Rusya silah, uzay, kimya ve teknoloji konusunda çok iyi. Bir süre önce bir kardiolog akademisyen arkadaşım bu ülkeye davet edildi. Putin’in özel emriyle açılan bir Kalp Araştırma Merkezi’ni gezdiler ve görüşlerini istediler. Arkadaşımın izlenimi, maddi sıkıntıları yok ama eğitim düzeylerinin pek de yeterli olmadığı yönündeydi. Kişisel olarak Kovid aşısını Batı ülkeleri ve bu ülkelerle çalışan  bekliyorum. Kendime ve aileme yaptırmam için bilimsel açıdan ikna olmam lazım.

İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’dan Prof. Dr. Haluk Eraksoy da “Başlangıç olarak ilk aşıyı açıklamaları insanı biraz tedirgin ediyor. Bilimsel bir açıklama yapılmadığı gibi aşının bulunduğunu devlet başkanı açıkladı. Bilimsel açıklama olmadığı sürece yorum yapmamız çok güç” dedi.

Aşının yürürlüğe girmesi için belli aşamalardan geçmesi gerektiğine işaret eden Eraksoy, “Rus aşısı şu an hangi aşamada bilmediğimiz gibi, bilimsel olarak bir kuruldan da açıklama gelmedi. Endişemiz bundan kaynaklanıyor. Ruslar batı tıbbıyla rekabet içindedirler. Tıbbi buluşlarına batıdan eleştiriler yöneltilir. Bazıları haklı, bazıları haksızdır. Ancak korona aşısında şu an için bulanık bir durum var” diye konuştu.

 

Milliyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU