Nick Cave iptal kültürüne karşı çıktı: "Toplumun yaratıcı ruhunu boğuyor"

Şarkıcı siyasi doğruculuğun "dünyanın en mutsuz dini" haline geldiğini söyledi

63 yaşındaki şarkıcı, Avustralya doğumlu (AFP)

Nick Cave merhametin "antitezi" diye adlandırdığı iptal kültürünü yerden yere vurdu.

İptal kültürü, birini zaman ve ilgiden mahrum bırakmak için onun fikirlerini veya eylemlerini reddetme, görmezden gelme ve bunlara herkesin önünde karşı çıkma pratiklerini içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarkıcı ve söz yazarı Cave, The Red Hand Files adlı bülteninin yeni sayısında, "Görebildiğim kadarıyla, iptal kültürü merhametin antitezi. Siyasi doğruculuk büyüyüp dünyanın en mutsuz dini oldu" diye yazdı.

Cave, daha eşitlikçi bir toplum için "onurlu" bir girişim olarak başladığını öne sürdüğü siyasi doğruculuğun artık ahlaki kuşkusuzluk ve kendini daha erdemli ve doğru sanmak gibi dinin "en kötü yönlerini" içerdiğini söyledi.

Nick Cave şu ifadeleri de kullandı:

İptal kültürünün rahatsız edici fikirlerle ilişki kurmayı reddetmesi, toplumun yaratıcı ruhu üzerinde boğucu bir etkiye neden oluyor. Merhametten hayal gücünün dehası ve alicenaplığı doğar; merhamet birincil deneyimdir, yürekten gelen bir olaydır.

Yaratıcılık, en temel inançlarımızla ters düşebilen bir sevgi eylemidir ve bu esnada da dünyayı algılamanın yeni yollarını ortaya çıkarır. Bu sanatın ve fikirlerin hem işlevi hem de ihtişamıdır. Anlamını bu zor fikirlerin iptalinde bulan bir güç, toplumun yaratıcı ruhunu engeller ve kültürünün karmaşıklık ve çeşitlilik arz eden doğasına saldırır.

Cave yazısını, daha eşit bir toplum için verilen mücadelede insanların hangi temel değerleri kaybetme riski altında olduğunu sorarak bitiriyor.

Cave'in yorumlarından bir ay önce, aralarında J.K. Rowling, Salman Rüşdi ve Margaret Atwood'un da bulunduğu 150 yazar, akademisyen ve aktivist, iptal kültürüne karşı çıkarak "herkesin önünde aşağılama ve dışlama modasını" kınayan bir açık mektubu imzalamıştı.

Ricky Gervais de yakınlarda söz konusu olguya karşı çıkarak "Espri yaptığınız için mahkemeye gitmemeniz gerekir" demişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU