Avustralya liderinin Çince selam verdiği kadın seçmen: Hayır hayır, ben Koreliyim!

Mayısta yapılacak seçim öncesi halkın arasına karışan Liberal Parti lideri Morrison kampanyasına gafla başladı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison seçim kampanyasına bir gafla start verdi.

Parlamento seçimlerinin 18 Mayıs’ta yapılma kararının ardından, Sidney’de ilk kez halkın arasına karışan Morrison, kampanyasına başlangıç için çok kültürlü kimliğiyle tanınan Strathfield banliyölerini seçti.

Liberal Parti lideri, basın mensuplarının yakından takip ettiği ziyaretleri sırasında, Çinli ve Koreli göçmen nüfusun yoğunlukta olduğu bölgede önce bir Kore restoranına uğradı.

Mekandan çıkışında Uzak Doğu kökenli bir kadınla karşılaşan Morrion, selamlaşırken jest olsun diye Çince “merhaba” anlamına gelen “ni hao” kelimesini kullandı. Ancak Avustralyalı kadın, Başbakan Morrison'a hiç de beklemediği bir karşılık verdi: Hayır hayır, ben Koreliyim!

Kameralara yansıyan gaf, sosyal medyada alayla şaşkınlık karışımı tepkilere yol açtı.

Twitter’da bir kullanıcı, “Strathfield büyük oranda Koreli nüfusa sahip bir yer. Bu insanların Çinli olduğunu farz etmek, ırkçı bir tutum ve tamamen aptalca” diye yazdı.

Bir diğeriyse, “Strathfield Plaza etrafında yürürken Çinli sandığı insanlara ‘ni hao’ diyen Scott Morrison, kampanyasının geri kalanı için çıtayı epey yükseltti” ifadelerini kullandı.

Kurduğu One Asian (Tek Asyalı) adlı partiyle Avustralya Senatosu için seçime katılacağını açıklayan Sidneyli komedyen Michael Hing’se, “Seçilirsem siyasette önceliğim, Scott Morrison’ı ‘Bu insanlar ne tür Asyalıdır?’ diye eğitmek olacak” şeklinde konuştu.

Morrison’ın İşçi Partisi’nin ırkçılık sorunu olduğunu ima eden sözlerinden çok kısa süre sonra böyle bir gaf yapması dikkati çekti.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tanya Plibersek, Avustralyalıların “iş için Hintli madencilik firmalarına bel bağlayamayacağını” belirtmişti.

Bunun üzerine Başbakan Morrison, “Son seçimlerde (İşçi Partili) Michael Daley’den Asyalıların işlerimizi elimizden alacağını dinledik. Şimdi de ülkenin başbakan yardımcısı adayı Tanya Plibersek, Hintli firmaların istihdam sağlayamayacağını söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU