Birleşik Krallık’ta istihdam son 11 yılın en düşük seviyesinde

İşsizliğin yüzde 3,9 hesaplandığı Birleşik Krallık’ta nisan ve haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrekte istihdam 32,9 milyon oldu. Bu, son 11 yılın en düşük çeyreklik rakamı

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Krallık Milli İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre nisan ve haziran ayları arasında istihdam 32,9 milyon dolu. Bu, 2009’un mayıs-temmuz arasını kapsayan döneminden bu yana gerçekleşen en düşük çeyrek istihdamı. 

2020’nin ikinci çeyreğinin istihdamı geçen yılın ikinci çeyreğine kıyasla 113 bin daha fazla ancak bu yılın ilk çeyreğine göre 220 bin kişi daha az.

İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamada ekonomik aktivitenin olmaması, insanların iş aramaması nedeniyle işsizliğin değişmediği ve nisan-haziran arasında yüzde 3,9 seviyesinde kaldığı belirtildi. 

Ancak veri, iş kayıplarını tam anlamıyla yansıtmıyor. Zira, salgın nedeniyle başlatılan “ücretsiz izne çıkarma” programı kapsamında hükümet, çalışanların maaşının yüzde 80’ine varan miktarını 2 bin 500 pounda kadar ödüyor. Şirketlere de ağustostan itibaren maliyetlerin paylaşılması şartı koşuyor. 

ONS’nin açıklamasında ücretsiz izin alanların veya bir şekilde geçici işten uzak kalanların sayısının haziran itibariyle 7,5 milyon olduğu ifade edildi. Bunların 3 milyondan fazlası, üç aydan fazla süredir işe gidemiyor. 

İstihdam verisi hakkında konuşan Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak, koronavirüsten etkilenen tüm işleri koruyamayacaklarını söyleyerek “Ancak insanların ümitsiz kalmamasını sağlamak için iş yaratma, destekleme ve koruma konularında net bir planımız var” diye konuştu. 

Ülkede marttan bu yana işsizlik maaşına başvuranların sayısı yüzde 116,8 artarak temmuzda 2,7 milyona ulaştı. 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU