CHP Sözcüsü Öztrak: İşsiz sayısı TÜİK rakamlarıyla düşüyor, gerçekte ise rekor kırıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Öztrak, "Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin işsizliği, bu ülkenin en önemli beka sorunudur" dedi

Faik Öztrak / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada Mayıs 2020 dönemi işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK'in açıkladığı Mayıs 2020 dönemine ait rakamlara göre, Türkiye'deki işsiz sayısının 331 bin kişi azalarak 3,8 milyon kişiye düştüğünü belirten Öztrak, iş bulma ümidini kaybettiği için ya da diğer nedenlerle iş aramayıp çalışmaya hazır olanların, eksik, yetersiz istihdam edilenler ile mevsimlik çalışanların dahil edildiğinde, gerçek işsiz sayısının 10 milyon 570 bine, gerçek işsizlik oranının ise yüzde 30,6'ya ulaşarak rekor kırdığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'deki işsiz sayısının 109 ülkenin nüfusundan fazla olduğunu kaydeden Öztrak, mayıs ayı dönemi itibarıyla istihdamda göründüğü halde iş başında olmayanların sayısının da 5 milyon kişinin üzerinde olduğuna dikkati çekti. 

Öztrak, iş başında olmadığı halde çalışıyor görünenlerle birlikte çalışmayan yurttaşların sayısının 16 milyona yaklaştığını ifade etti.

"Gençlerimizin işsizliği, bu ülkenin en önemli beka sorunudur"

"Mayıs 2020 dönemi itibarıyla, Türkiye'de her 4 gençten biri işsiz, her 4 işsizden biri ise üniversite mezunu" diyen Öztrak, devamında şunları söyledi:

"20-29 yaş arasında çalışacak, üretecek, Türkiye'ye değer katacak her 10 gencimizden 4'ü ne bir işte çalışıyor ne de okulda okuyor. Ailelerin ve ülkemizin umudu olan 4,7 milyon gencimiz, evde oturup ailelerinin eline bakıyor. Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin işsizliği, bu ülkenin en önemli beka sorunudur. Son bir yılda, işi olup da işini kaybedenlerin sayısı ise 2 milyon 411 bin kişi oldu. Çalışan sayısı, son 2 aydır 2,5 milyon dolaylarında azalıyor. Çalışan sayısında bu seviyede azalmalar, mevcut seride daha önce görülmedi."

"Turizm sektörünün ciddi yara aldığı anlaşılıyor"

İstihdamdaki düşüşün sektörel dağılımına bakıldığında, tarımda 308 bin, sanayide 274 bin, inşaatta 206 bin, hizmetler sektöründe 1 milyon 622 bin kişinin işini kaybettiğinin altını çizen Öztrak, "Hizmetler sektöründeki iş kaybının ayrıntılarına bakıldığında ise turizm sektörünün ciddi yara aldığı anlaşılıyor. Sektördeki istihdam kaybının üçte birinden fazlası konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri kolundaki istihdamdaki azalmadan kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Ülkeye huzuru ve refahı getireceğiz"

Pandemi sürecinde de çok sayıda ekonomik program tedbiri önerdiklerini hatırlatan Öztrak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yarınlarında, sosyal demokrat politikalarıyla, hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığına ve demokrasiye saygısıyla, hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği sosyal devlet anlayışıyla, çiftçinin, emekçinin alın terinin karşılığını verecek, emekliye insanca bir yaşamı sürdürmesine yetecek imkanları sağlayacak, ülkeye huzuru ve refahı getirecek, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, milletimizi insani gelişmişlik liginde en üst sıralara taşımaya azmetmiş liyakatli kadrolarıyla Cumhuriyet Halk Partisi vardır."

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU