Goldman Sachs, dolar tahminini yıl sonu için 7,75’e; gelecek sene için 8,25 liraya çıkardı

ABD’li banka Goldman Sachs, ağustosta bir likidite krizi yaşanabileceğini söyleyerek Dolar/TL tahminini yükseltti. Goldman Sachs’a göre TL’deki düşüş, diğer gelişmekte olan ülkeleri de etkileyebilir

Fotoğraf: AFP

Geçen hafta hem dolar hem euro karşısında tarihinin en yüksek değer kaybını yaşayan Türk Lirası, yeni haftaya 7,33 dolar ve 7,62 euro seviyesinde başladı. 

Hafta sonuna doğru 7,16 seviyelerine kadar çekilen Dolar/TL kuru, bugün gün içerisinde 7,40’a kadar çıktı. Euro/TL ise 8,72’yi gördü. 

Türk Lirası hakkında tahminlerini yayımlayan ABD’nin en büyük finans kuruluşlarından Goldman Sachs Group’a göre liradaki değer kaybı sürecek. 

Ağustos ayı için “likitsizlik” uyarısı yapan Goldman Sachs, üç, altı ve 12 aylık tahminini sırasıyla 7,75, 8 and 8,25 liraya çıkardı. Daha önceki tahmin  7, 7,50 and 8 liraydı. 

Goldman Sachs analisti Zach Pandi raporda, “Türkiye’de yerleşik kişilerin elindeki döviz mevduatlarının artması, bozulan enflasyon görünümü, sınırlı rezervler, dış finansman açığı ve alışılmışın dışındaki politika karışımı nedeniyle DolarTL üzerindeki riskler kısa vadede yukarı yönlü” ifadelerine yer verdi. 

TL'deki düşüşün diğer gelişen piyasalara etkisinin 2018'e kıyasla daha düşük olacağı belirtilen raporda, “Yine de yüksek faiz veren gelişen piyasalar için bir engel” denildi. Bu engelin ise yatırımcılar için “Kovid krizinin sonucu olarak bir sonraki domino etkisi yaşabilir” endişesi yarattığı belirtildi. 

Türk Lirası, ağustosa yüzde 4 değer kaybederek dünyanın en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu. Yıllık değer kaybı ise yüzde 18’e yükseldi. 

 

Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU