Belarus'ta seçim sonrasındaki çatışmalarda bir kişinin öldüğü iddia ediliyor, 300'den fazla gözaltı var

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimini Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığının ilan edilmesini protesto eden göstericilere müdahale sonucunda onlarca kişinin yaralandığı da açıklandı

Doğu Avrupa ülkesi Belarus'ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası çevik kuvvet polisi ve muhalif eylemciler arasında çıkan çatışmalarda bir kişinin öldüğü açıklandı.

İnsan hakları örgütü Spring 96'nın sözcüsü Valentin Stefanoviç, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bir eylemcinin polis aracının ezmesi sonucu hayatını kaybettiğini, onlarcasının da çıkan çatışmalarda yaralandığını söyledi.

İnsan hakları örgütleri: Yüzlerce kişi gözaltına alındı

Önde gelen bir diğer insan hakları örgütü Viasna da eylemcinin başına aldığı darbe sonucu öldüğünü ayrıca 150'den fazlası başkent Minsk'te olmak üzere 300'den fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Chemodanova ise polisin gece boyunca eylemleri bastırma çabalarının sürdüğünü belirtti ancak kaç kişinin gözaltına alındığı konusunda bilgi vermedi.

Chemodanova çatışmalarda bir eylemcinin hayatını kaybettiği iddiasını da reddetti.

Yaralananlar arasında polis tarafından dövülen bir Associated Press haber ajansı çalışanı olduğu, Rus bağımsız TV kanalı Dozhd için çalışan üç gazetecinin de muhalif bir siyasetçiyle röportaj yaptıktan sonra gözaltına alınıp sınırdışı edildiği de gelen bilgiler arasında yer aldı.

Pazartesi sabahı Belarus Soruşturma Komisyonu kitlesel ayaklanma ve polis görevlilerine şiddet suçlamalarıyla cezai soruşturma başlattığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus Merkez Seçim Komitesi pazar günkü seçimlerin ilk sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 6. dönem için liderliği yüzde 80,23 oy oranıyla kazandığını açıklamış, muhalif rakibi Sviatlana Tsikhanouskaya'nınsa oyların yüzde 9,9'unu elde ettiğini duyurmuştu.

Seçimlerde 5 milyon 790 bin kişinin oy kullandığı, katılım oranının yüzde 84,23 olduğu açıklanmıştı.

Seçimlerde hile yapıldığını savunan binlerce muhalif eylemci sonuçların duyurulmasından sonra başkent Minsk ve diğer kentlerde sokağa çıkmış, çevik polis eylemcilere cop, plastik mermi, sersemletici bomba ve gözyaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin Belarus'taki seçimlere gözlemci göndermesine izin verilmemişti.

"Çoğunluk biziz"

Tsikhanouskaya yaptığı açıklamada resmi sonuçları reddederek "Ben kendi gözlerine inanıyorum. Çoğunluk biziz" dedi.

Pazar akşamı gazetecilere konuşan Tsikhanouskaya "yaşananlar korkunç" ifadelerini kullandı. Ülkeyi 26 yıldır yöneten Lukaşenko'ysa henüz seçim sonuçları ya da kitlesel eylemler hakkında açıklamada bulunmadı.

Ancak Lukaşenko gün içinde oyunu kullanırken muhalefete uyarı göndermiş "Eğer provoke ederseniz aynı yanıtı alacaksınız. Hükümeti düşürmek, bir şeyler kırmak, yaralamak, saldırmak mı isiyorsunuz? Ve benim ya da başkasının önünüzde diz çökmesini mi bekliyorsunuz? Bu gerçekleşmeyecek" demişti.

Lukaşenko'ya ilk tebrik Putin'den geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise tartışmalı seçim sonuçları sonrası Lukaşenko'yu tebrik etti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin'in Lukaşenko'ya gönderdiği tebrik mesajında "iki ülke ilişkilerinin tüm alanlarında karşılıklı faydalı gelişimi artırmayı umduğunu" belirtti.

Geniş çaplı siber saldırı iddiası

Diğer yandan Belarus Bilgisayar Olayları Yanıt Merkezi (CERT) oy verme işlemi sırasında ülkenin istihbarat kurumu Devlet Güvenlik Komitesi'nin (KGB) sunucularına yönelik saldırı olduğunu duyurdu.

CERT, İçişleri Bakanlığı'nın sitesi ve sunucularının da "geniş çaplı siber saldırı" sonucu etkilendiğini ayrıca hükümete ait diğer resmi internet sitelerinin DDoS saldırılarının hedefi olduğunu açıkladı.

Ülkede pazar akşamı internet ve cep telefonu kullanıcılarının Google gibi popüler sitelere ve Telegram ile Signal dahil sosyal medya servislerine ulaşmada zorluk yaşadığı da açıklandı.

Devlete ait telekomüniskasyon şirketi Beltelecom dün yaptığı açıklamada erişime ulaşımda kesintiler yaşandığını ve "geniş çaplı yabancı trafik kaynaklı kanal yoğunluğu" olduğunu duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP, AP, AA, Intelnews

DAHA FAZLA HABER OKU