850 yıllık tarih yandı... Notre Dame Katedrali'ndeki yangın 8,5 saatte söndürülebildi

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan katedralin çatısı çıkan yangın sonucunda tamamen çökerken, çan kulesi yıkıldı

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın yaklaşık 8,5 saat sonra söndürüldü.

İtfaiye Sözcüsü Gabriel Plus, basına yaptığı açıklamada, Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının söndürüldüğünü açıkladı. 

Yerel saatle 18.50'de başlayan yangın 03.20'de söndürüldü. Yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.
 

notre dame 1 reuters.JPG

Fotoğraf: Reuters

Twitter'dan 1 milyon 600 bin paylaşım 

Fransız basınında yer alan haberlere göre, sosyal medya platformu Twitter'da birkaç saat içerisinde yangına ilişkin 1 milyon 600 bin paylaşım yapıldı.

Yangını bir "trajedi" olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz" dedi. 
 

notre dame 2 afp.jpg
Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron katedralin yeniden inşa edileceğini söyledi / Fotoğraf: AFP


Yangının sebebi henüz bilinmese de itfaiye yetkilileri alevlerin, muhtemelen 6 milyon euroluk renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.
 

notre dame 3 afp.jpg
Fotoğraf: AFP


Avrupalı liderler üzüntülerini dile getirirken, Fransa'da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfı, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı duyurdu. 

Fransa'nın milyarder Pinault ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon euro bağış yapacağını duyurdu.

Katedral gotik mimarinin en önemli eserleri arasında yer alıyor

Paris’in en önemli sembollerinden biri olan  Notre Dame Katedrali, yılda ortalama 13 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Bu yönüyle katedral şehrin en turistik noktası. Ortaçağda inşa edilen ve yapımı yaklaşık 200 yıl süren mimari eser dünyanın en ünlü kilise binaları arasında yer alıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU