İlhan Ömer, Trump’ın tetiklediği hakaret tufanına yanıt verdi: Kongre’ye sessiz kalmak için gelmedim

Demokratlar, ABD Başkanı Trump’ı Müslüman Kongre üyesine karşı “şiddeti kışkırtmakla” suçluyor

ABD Başkanı Trump ve bazı Cumhuriyetçiler, İlhan Ömer'i hedef alan eleştirilerine devam ediyor / Fotoğraf: Reuters

Peter Stubley – The Independent

İlhan Ömer, 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili yaptığı bir konuşmadan kesit alarak kendisini eleştiren ABD Başkanı Donald Trump’a karşılık verdi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kongre seçimlerine sessiz kalmak için katılmadım” diyen Minnesotalı Demokrat Kongre üyesi, yazısının devamında “Amerikan demokrasisi için savaşma ve onu koruma” sözünü verdi.

ABD Kongresi’ne seçilen ilk Müslüman 2 kadın parlamenterden biri olan Ömer, "Ne kadar bayağı, münasebetsiz ya da kötü niyetli olurlarsa olsunlar hiç kimse benim Amerika’ya olan sarsılmaz sevgimi tehdit edemez. Tüm Amerikalıların mutluluğunun peşinde koşarken fırsat eşitliği için verdiğim mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğim" dedi. 

Trump, İlhan Ömer’in 11 Eylül saldırılarına istinaden “Bazı insanlar bir şeyler yaptı” dediği bir video kesitini Twitter hesabında “Asla unutmayacağız!” sözüyle paylaşmış ve bunun üzerine Kongre üyesi Ömer gittikçe artan saldırıların hedefi haline gelmişti.

Cumhuriyetçiler, kadın parlamenteri terörist saldırıları hafife almakla suçlarken, hem Başkan Trump hem de oğlu Donald Trump Jr, Ömer’i “hastalıklı ucube” ve “Amerikalı değil” şeklinde tanımlayan paylaşımları ya retweet etti ya da beğendi.

Ömer, Twitter’da yapılan yorumlara verdiği flood şeklindeki yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Bu ülke, adalet, özgürlük, mutluluk arayışı fikirleri üzerine kuruldu. Ancak bu öz değerlerimiz, günbegün tehdit altında.”

“Kapsamlı bir göçmenlik reformu geçirmek yerine çocukları kafese koyan bir yönetimin tehdidi altındayız.”

“Çalışan insanlara bir parça arka çıkmaktansa milyarderlere vergi muafiyeti sağlayan bir yönetim. Herkes için eşitlik ve fırsat adına mücadele vermektense, cinsiyet değiştiren ve bu ülkenin üniformasını giyen Amerikan vatandaşlarına saldıran bir yönetim.”

“Kongre seçimlerine sessiz kalmak için katılmadım. Kongre seçimlerine bir kenarda oturmak için katılmadım. Bu yarışa, ahlaki açıklığı geri getirme ve Kongre’yi cesaretlendirme zamanının geldiğine inandığım için katıldım. Demokrasimiz için savaşmak ve onu korumak için.”

“Bizler hepimizin hak ettiği Amerika için savaşırken, bu ülkedeki Müslümanlara yasak getirmeyi dillerine dolayan bir yönetime karşı benim yanımda duranlara teşekkür ediyorum.”

Öte yandan senatörler Elizabeth Warren ve Bernie Sanders’ın yanı sıra Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez gibi isimler, İlhan Ömer’e desteklerini ilan eden Demokratlar arasında yer aldı.

Warren, “Başkan, görevi başındaki bir Kongre üyesine ve dini temelli Amerikalı bir grubun tamamına karşı şiddeti körüklüyor. İğrenç. Utan verici. Seçilmiş herhangi bir lider, kınamadıklarının sorumluluğunu da paylaşır” dedi.

Teksaslı Demokrat Beto O’Rourke de “Başkan’ın eylemleri, parlamenter Ömer’in yanı sıra ülke genelindeki Amerikalı Müslümanlara karşı şiddeti teşvik ediyor. Bu söylemlerin bir bedeli ve sonuçları vardır. Her iki partinin temsilcileri ortak bir duruş sergilemeli ve Başkan’ın tehlikeli eylemlerini kınamalı” şeklinde konuştu.

Trump’ın paylaşımları, İlhan Ömer’i telefonla arayıp “kafasına bir kurşun sıkmakla” tehdit eden bir adamın tutuklanmasından birkaç gün sonra geldi.

Ömer daha önce de İsrail yanlısı lobi kuruluşu Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC) hakkındaki açıklamaları nedeniyle antisemitizmle suçlanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU