Milli elektronik kelepçe eylülde kullanılmaya başlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından duyurulan milli elektronik kelepçe eylülden itibaren Adalet Bakanlığı’na teslim edilecek. Varank, kelepçelerin kadına şiddetin önlenmesinde de kullanılacağını söyledi

Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, elektronik kelepçelerin eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığı’na teslim edileceğini söyledi.

Elektronik kelepçelerin üretildiği Ortem firmasını ziyaret eden Varank, millileştirilen elektronik kelepçelerin prototiplerini inceledi.

Bakan Varank, denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye'de elektronik kelepçe kullanıldığını belirterek, önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamının yurt dışından, bir İsrail firmasından ithal edildiğini söylerek sözlerini şöyle sürdürdü:
 

Bu sene Sayın Adalet Bakanımızla SİP ile yeni çıkılan ihalede 'Nasıl bir yerlileşme yapabiliriz?' diye yola çıktık.

Bu ihale kapsamında STM-Ortem-Mahrek ortaklığında yerli firmalarımız elektronik kelepçe ihalesini kazandı.

Böylece, hem buradaki ürünlerin yerlileştirilmesi, millileştirilmesi hem de daha ucuz bir maliyetle Adalet Bakanlığımızca bunların tedarik edilmesi sağlanmış oldu.


İlk ürünlerin eylülde teslim edileceğini söyleyen Varank, ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacağını aktardı. 

"Kadına yönelik şiddette kullanılıyor"

Bakan Varank, bu ürünün, denetimli serbestlik uygulamaları yanında özellikle kadına yönelik şiddette ve uzaklaştırma cezalarında kullanıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
 

Panik butonu olarak kullanılıyor. Adalet Bakanlığımızın yeni tip infaz uygulamalarının yanında özellikle kadına yönelik şiddette teknolojik ürünlerle kadınlarımızın koruma altına alınması da önemli bir konu diye düşünüyoruz.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yerli ve milli ürünler kullanması konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu konudaki hassasiyeti nedeniyle Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e de teşekkür ediyorum.


Elektronik izleme üniteleri nasıl kullanılıyor?

Şüpheli, sanık ve hükümlülerin, cezalarının infazı veya bu kişilere denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulaması amacıyla 2013'te Elektronik İzleme Sistemi başlatılmıştı.

Türkiye'de elektronik izleme üniteleri, konutun terk edilmemesi, belirlenen yerlere gitmekten yasaklanma veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi, alkol kullanımı izleme ve mağdur koruma amaçlı olarak kullanılıyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU