Irak'ta Yüksek Seçim Komiserliği, "6 Haziran'da seçime hazırız" dedi, Nuceyfi’den şartlı destek geldi

Irak Başbakanı Kazımi, 6 Haziran 2021’i erken seçim tarihi olarak açıkladı. Kazımi’nin bu hamlesine ülkede destek veren ve karşı çıkan gruplar var

Fotoğraf: AA

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin, 6 Haziran 2021'i erken seçim tarihi olarak göstermesinin ardından gözlerin çevrildiği Yüksek Seçim Komiserliği, belirtilen tarihte seçime hazır olduklarını bildirdi.

Kazımi’nin dün sürpriz şekilde erken seçim tarihini açıklamasının ardından ülkede siyasi tartışmalar başladı.

Irak Başbakanı'nın bu hamlesine destek verenler kadar karşı çıkan siyasi lider ve gruplar da bulunuyor.

Sünni liderlerden Usame en-Nuceyfi başkanlığındaki Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi'nden yapılan açıklamada da Kazımi’nin seçim tarihini belirlemesini şartlı destek geldi. Açıklamada, "Seçim, şeffaf ortamda yapılmalı ve halkın iradesini yansıtabilmeli" ifadesi kullanıldı.

thumbs_b_c_e72f8232d46131b48174ba640d83a9ac.jpg
Nuceyfi liderliğindeki cepheden erken seçim kararına şartlı destek geldi. Fotoğraf: AA


Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, erken seçim için meclisin kendisini feshetmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Irak’ın ve ülke evlatlarının gösterdiği fedakarlığa saygı çerçevesinde daha erken bir seçim yapılması için, basına açık ve Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın da hazır bulunacağı olağanüstü oturum çağrısı yapıyorum” dedi.

Anayasanın 64'üncü maddesini hatırlatan Halbusi, buna göre milletvekillerinin üçte birinin talebi üzerine ve  salt çoğunlukla meclisin fesih kararı alabileceğini hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu maddeye göre, Cumhurbaşkanı, meclisin feshedilmesinin ardından en fazla 60 gün içinde seçim yapılması çağrısı yapacak. 

İran’a yakın eski Başbakan Nuri el-Maliki, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın meclisi feshetmek değil, bunu sadece talep edebileceklerini aktardı.

Kazımi cephesinde sayılan Şii lider Ammar el-Hekim ile eski Başbakan Haydar el-İbadi ise erken seçim adımını desteklediklerini açıkladı.

Irak Başbakanı, dün yaptığı halka sesleniş konuşmasında, gelecek yıl 6 Haziran'da erken seçim yapılabileceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU