İsrail-Rusya vatandaşı, Putin'e 2036 yolunu açan referandumda 3 kez oy verdiğini kanıtladı

Bunu oy verme sürecindeki sorunları ifşa etmek için yaptığını söyleyen Yael Ilinsky hakkında “seçim hilesi” iddiasıyla soruşturma açıldı

Yael Ilinsky, ikinci oyunu Rusya'nın Hayfa Başkonsolosluğu'nda verirken bu fotoğrafı çektirdi (Yael Ilinsky/Facebook)

Kısa süre önce yapılan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2036’ya kadar iktidarda kalmasının yolunu açan anayasa değişikliği referandumunda “mükerrer oy” şüphesi gündeme geldi.

İsrail-Rusya çifte vatandaşı bir kişi, yurt dışında verilen oylarda denetimin sıfır olduğunu göstermek için 3 kez oy verdiğini fotoğraflarla kanıtladı ve hakkında “seçim hilesinden” soruşturma açıldı.

Times of Israel’in haberine göre Nahariya şehrinde yaşayan Yael Ilinsky, 25 Haziran-1 Temmuz döneminde gerçekleştirilen referandum için İsrail’de 3 kez oy kullandığını fotoğraflarla ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail’in KAN televizyonuna cuma günü konuşan Ilinsky söz konusu eylemi, oy verme sürecindeki sorunları ifşa ederek Rus yetkilileri bu konuda harekete geçirmek amacıyla yaptığını söyledi.

Ilinsky, “Rusya’da oy verme yöntemi genel anlamda kusurlu ve benim deneyimim de yurtdışında verilen oylarla ilgili denetimin sıfır olduğunu kanıtladı” dedi.

Evinden online olarak oy verişini belgeleyen Ilinsky, Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçiliği’nde ve Hayfa Başkonsolosluğu’nda da sandık başına gitti. Seçmenin bu anlara dair çektiği fotoğraflar sosyal medyada hızla yayıldı.

Rusya’nın en son Aralık 2019’da ziyaret ettiğini ve hakkında açılan soruşturma sonlanana kadar bu ülkeye dönmeyeceğini ifade eden Ilinsky, “İfşa edilen bu sorunları ele almak yerine onları ortaya koyan kişinin peşine düşüyorlar” diye konuştu.
 


Görev süresi 2024’te dolacak olan Putin’e 6’şar yıldan iki dönem daha devlet başkanlığı yolunu açan anayasa değişikliği referandumunda halkın yaklaşık yüzde 78’inin “evet” oyu verdiği kaydedilmişti.

Rus basınında gazeteci ve uzmanlar anayasa değişikliğinde hem Putin’e yeniden devlet başkanı adayı olma imkanı sağlayan düzenleme nedeniyle hem de oylamanın sonucunun gerçekleri yansıtmadığı iddiasıyla eleştirilerde bulunmuştu.

Bazı uzmanlar da bu oylamayla Putin’in kendisini çevreleyenlere meydan okuduğunu ve halktan yeniden destek alarak gücünü sergilediğini savunmuştu.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU