Sudan’da ülke yönetimi 48 saat içinde ikinci kez değişti

Perşembe günü ülke yönetimine el koyan Savunma Bakanı Avad bin Avf ertesi gün Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığından ayrıldığını duyurdu

Sudan’da perşembe günü ordunun yönetime el koymasının ardından Askeri Geçiş Konseyi yönetimi ele aldı ve başkanlığına da ülkenin savunma bakanı Avad bin Avf geldi. Avf, 24 saat geçmeden yaptığı açıklamayla kendi isteğiyle görevden ayrıldığını duyurdu.

Askeri Geçiş Konseyi'nin yeni başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan oldu. Konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Kemal Abdulmaruf görevinden alındı. yeni başkanı Orgeneral Burhan yemin ederek göreve başladı

Sudan'da El Beşir yönetimine yönelik aylar süren protestolar, ardından ordunun ülke yönetimine el koymasıyla da durulmadı.

Eylemciler Askeri Geçiş Konseyi’nin de El Beşir rejiminin bir parçası olduğunu ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını talep ederek sokaktan çekilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalif Sudan Meslek Odaları'ndan "Rejim tam olarak yıkılmadan ve yönetim sivil geçiş hükümetine devredilmeden bir adım dahi geri dönmek yok. Şehitlerimizin hakkı alınıncaya dek sokakları terk etmeyeceğiz." açıklamasıyla halkı sokağa çağırdı.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.

Avad bin Avf'ın Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı'ndan ayrıldığını açıklamasıyla sokaklardaki protesto yerini sevinç gösterilerine bıraktı.

Muhaliflerden "gösterilere devam" çağrısı

Başkent Hartum ve ülkenin birçok kentinde uzun araç konvoyları oluştu, sokaklarda kutlama yapıldı ama Avad bin Avf'ın görevden ayrılması ve yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın geçmesi Sudan'daki muhalefeti sakinleştirmeye yetmedi.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi güçleri olarak bilinen Sudan'da muhalefetin çatı birliği, yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesi talebinde ısrar ediyor. Birliğin yaptığı açıklamada Talepleri yerine gelene kadar gösteri ve grevlerin devam edeceği duyuruldu.

Bildiride, keyfi kararların derhal iptal edilmesi, eski rejimin tüm yönetici kadrolarının adil bir şekilde mahkemeye çıkarılana dek tutulması talebi de yer aldı.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi’nin Başkanı Abdulfettah el-Burhan kimdir? 

60 yaşındaki Abdulfettah el-Burhan'ın herhangi bir siyasi organizasyonla irtibatlı olmadığı belirtiliyor. Askeri Akademi'den mezun olan Burhan, uzun süre sınır muhafızları kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra Çin'e askeri ateşe olarak atandı. Daha sonra Sınır Muhafızları Komutanı olan Burhan, Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı ve sonrasında Komutanlığı görevine getirildi. 

Ülkenin doğusunda Cibit Askeri Kolejlerinde askeri eğitmen olarak çalışan Burhan, Güney Sudan'ın 2011'de Hartum'dan ayrılması öncesinde güneydeki savaşlarda komutan olarak görev yaptı. 

Artan protestolar sırasında ordudaki görevlendirmelerde değişikliğe giden Eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, 26 Şubat'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Burhan'ı Orgeneralliğe yükseltti ve Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişliği'ne atadı. 

Burhan, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'e azlini bildiren üç kişiden biri olarak biliniyor ve Yemen'deki Sudan kuvvetlerinin koordinasyonu görevini yürüttüğü sırada Birleşik Arap Emirlikleri'ne sık sık gittiği belirtiliyor. 

Yeni başkanın; Beşir'in askeri üst düzey kadrosundaki komutanlar arasında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde davası olmayan tek kişi olması da dikkati çekiyor.

DAHA FAZLA HABER OKU