IMF Avrupa Departmanı Direktörü Thomsen: Türkiye ekonomisinde sıkıntılar var ama abartmamalıyız

Thomsen, Türkiye ekonomisinin bir durgunluk sürecine girdiğini düşündüklerini söyledi, "sıkı para politikası" önerdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, Türk ekonomisinin bir takım sorunlarla karşı karşıya olduğunu ancak bunları 'abartmamak' gerektiğini söyledi.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Thomsen, bir gazetecinin Türk ekonomisine ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Türk ekonomisi bazı sıkıntılarla karşı karşıya ve ekonominin durgunluk döneminden geçeceğini düşünüyoruz. Ama Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sıkıntıları abartmamalıyız. Türkiye para politikaları da dahil son altı ayda önemli tedbirler aldı.”

Thomsen, ekonomi yönetiminin enflasyon beklentisini yeniden belirleyerek, enflasyonu düşürmek için sıkı bir para politikası izlemesi gerektiğini söyledi.

Şeffaflığa, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ve sıkı para politikalarının devamına vurgu yapan Thomsen, “Ekonominin nispeten önemli sayılabilecek bu gerileme döneminde mali sektörü yakından izlemek ve gerekirse önlem almak önemli" diye konuştu.

"Türkiye ile görüşme yok"

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Thomsen, Türkiye ile tüm görüşmelerin, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yönelik yaptığı sıradan gözetim çerçevesi içinde yapıldığını söyledi, “Türkiye ile IMF arasında 4'üncü madde kapsamında gözden geçirme çalışmaları dışında, resmi veya perde arkasında gerçekleşen herhangi bir görüşme yok” dedi.

MF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla her bir üye ülkenin ekonomik gelişmelerine ilişkin olarak (genellikle yılda bir kez) ayrıntılı gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor. IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. Maddesi kapsamında yapıldığı için “Madde IV Görüşmeleri” olarak da adlandırılan bu görüşmeler IMF’nin her üyesi gibi Türkiye ile de her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

DAHA FAZLA HABER OKU