Abdullah Gül 31 Mart’ı ve sonrasındaki süreci değerlendirdi: Bunlar Türkiye’nin itibarına zarar verecek şeyler

11. Cumhurbaşkanı kişisel ve resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, seçim sonuçları sürecinin uzamasını, İstanbul’a yönelik itiraz sürecini, YSK’nın KHK kararını da yorumladı

Abdullah Gül - 11. Cumhurbaşkanı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 31 Mart seçimlerini değerlendirdi. Gül yazılı açıklamasını resmi internet sitesinden yaptı. Seçimlerin tartışmalı hale getirilmemesi gerektiğini söyledi:

“Türkiye'nin 1950'de çok partili sisteme geçmesinden bu yana neredeyse 70 yıldır seçimler hiç bir zaman tartışma konusu olmadı. Ancak üzülerek görüyoruz ki son zamanlarda  seçimlerin yapılması ve sonuçlarıyla ilgili tartışmalar yaşanıyor. Bu kaçınılmaz olarak hem içeride hem dışarıda Türkiye'nin itibarını zedeliyor. Son yerel seçimlerde bu tartışmaların çok daha yoğunlaşmış olmasını görmek üzüntü verici. ”

Gül hükümete de “memleketin geleceğine konsantre olun” çağrısı yaptı:

“Türkiye'yi yönetenlerin önünde hem seçimsiz bir 4.5 yılları var hem de üzerinde çalışılması gereken ciddi meseleler var ve bu tip tartışmalardan uzak durup memleketin geleceğine konsantre olmaları çok önemli diye düşünüyorum. Türkiye'yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline asla getirmemek gerekir.”

Abdullah Gül açıklamasında seçim sonucuna yönelik itirazların hızla bitirilmesi gerektiğini vurguladı:

"Hukuki ve teknik bir mesele olan ve bu konuda yeterli bir geleneği olan seçim sonuçlarına itiraz ve bu itirazların incelenip sonuçlandırılması hızla bitirilmeli. Bu meselenin uzaması Türkiye'ye de zarar verir demokrasimize de gölge düşürür.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gül açıklamasında İstanbul seçimini, sonucunu ve sonrasındaki süreci de değerlendirdi:

“İstanbul'da seçim sonuçlarının açıklanmaya başladıktan sonra o gece yaşananlar ve seçim sonuçlarının kesinleştirilmesinin bu kadar uzatılıp geciktirilmesi. İşin hukuki ve teknik kısmından ziyade politik söylemlere girilmesi. Bütün bunlar Türkiye'nin itibarına zarar verecek şeyler. Hukuki gerekçeler hızla tamamlandıktan sonra seçimin sonuçlarını açıklamak ve tartışmaları noktalamak gerekirdi.”

Seçimlerde iki konu öne çıkıyor diyen 11. Cumhurbaşkanı, bunlardan birinin de Yüksek Seçim Kurulu'nun, adaylıklarını onayladığı KHK ile ihraç edilen isimlerden seçimi kazananlara mazbata vermeme kararı olduğunu söyledi.

“Seçilen bazı adayların tüm aday olma süreçlerinde hukuki gerekleri karşılayıp adaylıkları kabul edildikten ve seçildikten sonra  düşürülmeleri, sayıları çok az da olsa, oldukça tartışılacak bir durum”

İmamoğlu “sesleri gür çıkmalı” demişti

Bu yazılı açıklama aslında Abdullah Gül'ün seçim sonuçlarına yönelik ilk değerlendirmesi değil. Dün (12 Nisan 2019) bir gazeteciye verdiği röportajda "Bize yapılan yanlışları, güçlü olunca başkalarına yapmamamız gerekir" demişti. CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ise Gül’ün bu değerlendirmesini sevindirici olarak nitelemiş “sesleri daha gür çıkmalı” çağrısında bulunmuştu:

"Bir önceki Cumhurbaşkanı'nın sürece dair yorum yapması sevindirici ama seslerinin daha gür çıkmasını istiyorum. Bu ses yumuşak bir ses olmamalı. Bu parti meselesi değil, Türk halkının, 82 milyon insanın geleceğe daha umutla bakabilme meselesi"

DAHA FAZLA HABER OKU