Süper Lig'de altyapı oyuncularına en çok Trabzonspor süre verdi

Altınordu, Türkiye ve Avrupa'da altyapı oyuncularının aldıkları süreleri araştırdı. Türkiye'de '1. seviye' liglerde en başarılı kulüp, 6 altyapı oyuncusuna yüzde 18 süre veren Trabzonspor, ikinci ise yüzde 15 süre veren Gençlerbirliği oldu

Türkiye'de '1. seviye' liglerde en başarılı kulüp, 6 altyapı oyuncusuna yüzde 18 süre veren Trabzonspor oldu / Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1. Lig ekiplerinden altyapısıyla ünlü Altınordu Kulübü'nün başkanı Seyit Mehmet Özkan, Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor ve Gençlerbirliği'nin ligde altyapı oyuncusuna en fazla süre veren takımlar olduğunu kaydetti.

İzmir ekibinin internet sitesinde yer alan yazıda Avrupa'nın 32 ligi ve 528 takımının altyapı oyuncularına verdikleri süreler hakkında bir araştırma yaptıklarını belirten Özkan, araştımalarında 2018-2019 sezonu ile 2019-2020'de Kovid-19 nedeniyle liglere ara verilmesine kadar olan dönemi incelediklerini aktardı.

 

 

Toplam 32 ligde altyapı oyuncularının süre alma oranının yüzde 9 olduğunu aktaran Özkan, bu oranların Avrupa'nın 5 büyük ligi olan Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) ve İspanya 1. Futbol Ligi'nde (La Liga) yüzde 11, Premier Lig'de yüzde 10, Almanya Bundesliga'da yüzde 6 ve İtalya Serie A'da yüzde 3 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Türkiye sondan üçüncü

Araştırmaya göre diğer liglere bakıldığında İsviçre Süper Ligi'nde A takımların maçlarında altyapı oyuncularına yüzde 19 oranında süre verildiği bildirilirken, Türkiye'nin yüzde 3 ile Portekiz ve Yunanistan'ın önünde sondan üçüncü sırada bulunduğunu ifade edildi.

Özkan, bir sezon boyunca en az 10 altyapı oyuncusuna ortalama 900'er dakika şans verilmesi ve takım içinde oranın yüzde 34 olması gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Biz Altınordu A Takımı olarak bu sezon bu kriterlere yaklaştık. Ortalama 10 öz kaynak sistemi oyuncumuza, ortalama 802'şer dakika ve yüzde 29 oranında süre vererek, hedeflerden birini tutturduk, diğer ikisinde de yaklaştık. Türkiye'de '1. seviye' liglerde en başarılı kulüp 6 öz kaynak sistemi oyuncusuna yüzde 18 süre veren Trabzonspor. İkinci ise 8 öz kaynak sistemi oyuncusuna yüzde 15 süre veren Gençlerbirliği. Her iki kulübümüze de helal olsun.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU