Japon yargısı "kara yağmura" maruz kalanları da atom bombası mağduru kabul etti

ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası atmasından 75 yıl sonra gelen kararla birlikte radyoaktif yağmurun daha fazla insanı etkilediği kabul edilmiş oldu

Karar sonrası davacılar "tam zafer" yazılı dövizle poz verdi (AP) 

Japonya yargısı ilk kez II. Dünya Savaşı'nda ABD'nin Hiroşima kentine yaptığı atom bombası saldırısı sonucu oluşan radyoaktif "kara yağmura" maruz kalan daha fazla kişiyi, atom bombasından hayatta kalanlar olarak tanıdı.

Hiroşima Bölge Mahkemesi bu kişilerin Japonya hükümetinin atom bombası saldırısından hayatta kalan diğer kişilere tanıdığı ücretsiz tıbbi yardım hakkından yararlanmasına hükmetti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkeme, 84 davacının daha önce hükümetin radyoaktif yağmurun yağdığı alanın dışında yaşadığını ancak radyasyonun tetiklediği hastalıklara yakalandıklarını belirterek, bu nedenle atom bombası mağdurları olarak tanımlanması gerektiğini söyledi.

Davacılar, "kara yağmurun" kendi bölgelerine de yağdığını belirterek Hiroşima kenti ve eyalet yönetiminden radyoaktif yağmurun etkilediği alanın genişletilmesini istemiş ancak taleplerinin reddedilmesi üzerine yargı yolunu seçmişti.

Davacıların tamamı 70 yaşından büyük, kimileriyse 90'lı yaşlarında. Japonya hükümeti 75 yaş üstü kişilerin sağlık masraflarının çoğunu karşılasa da dava sembolik önem taşıyordu.

Davacıların kanser ve katarakt gibi radyasyonla bağlantılı hastalıklara yakalandığı, radyoaktif yağmurun sadece üzerine yağdığı kişileri değil bölgeden yiyecek ve içme suyu alan kişileri de etkilediği vurgulandı.

Tarihi karar ABD'nin Hiroşima'ya 1945'te attığı atom bombasının 75. yıldönümü öncesinde geldi.

6 Ağustos 1945'te kente atılan atom bombası, Hiroşima'nın tamamına yakınını yıkmış, yaklaşık 140 bin kişi ölmüştü. Bombanın atılmasının ardından saatler süren siyah renkli radyoaktif yağmur yağmıştı.

 

Indpendent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU