İngiltere'de yürürlüğe giren yeni yasalara göre terör propagandası niteliği taşıyan içeriklere tıklamanın cezası 15 yıl hapis

Yeni yasalara göre, İnternet üzerinden terör nitelikli içerikleri görüntülemek suç teşkil ediyor

İngiltere’de "düşünce suçu"na da benzetilen terörle mücadele yasaları yürürlüğe girdi.

Alınan bir dizi yeni önlem, internette terör propagandasının görüntülenmesi, yurtdışında "sakıncalı alanlara" girilmesi ve illegal örgütleri destekleyen ifadelerde bulunulması durumunda insanların hapse atılabileceği anlamına geliyor.

Hükümet ayrıca, terör suçlarına verilen hapis cezalarını da artırırken, otomatik erken tahliye işlemini sona erdirdi ve serbest bırakılan mahkumları daha sıkı gözetleme kararı aldı.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, 2019 Terörle Mücadele ve Sınır Güvenliği Yasası’nın güvenlik kuvvetlerine 'teröristlerin saldırı hazırlıklarına erken müdahalede bulunmak ve insanlara zarar verme amacı güden kişilere hak ettiği cezaları vermek için gerekli yetkileri' verdiğini söyledi.

Bakan, “2017'de Londra ve Manchester'daki saldırılarda gördüğümüz üzere terörizm tehdidi yükselmeye devam ediyor. Buna vereceğimiz karşılık da gelişmeli.  Bu yüzden, hayati önem taşıyan bu yeni önlemleri sunuyoruz” dedi.

Milletvekilleri ise, hükümeti, kişinin "terör eylemi yapmaya hazırlanması için yararlı olan bilgileri" online ortamda görüntülemesini suç unsuru kabul eden yeni yasa planını iptal etmeye çağırdı. 

İnsan Hakları Ortak Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, söz konusu suçlar için 15 yıla kadar hapis cezası isteyen yasaların, "bilgi edinme hakkını ihlal etme, araştırma ve merakı suç kapsamına sokma riski taşıdığını" belirtiyor.

Konuyla ilgili yorum yapan bir Birleşmiş Milletler müfettişi,  İngiliz hükümetini "düşünce suçu" tanımlaması yapmakla suçladı.

Hukuk profesörü Joe Cannataci, “Bir eylemi yapmaya niyet etmekle onu yapmak arasında fark olması, ceza hukuku açısından temel bir olgudur” dedi.

Yasa tasarısında kişinin terör suçu işlemiş sayılması için terörist propaganda içeren materyale en az 3 defa tıklaması gerektiği söyleniyordu. Ancak bu kriter de sonradan kaldırıldı. Yani tek bir tık bile artık yasa dışı sayılıyor.

İngiltere'nin terörle mücadele bürosu şefi Neil Basu, geçen Ocak ayında The Independent’a yaptığı açıklamada, yasaların online ortamdaki davranışların değiştirmesi için hazırlandığını söylemişti.

Basu konuyla ilgili şu şekilde konuşmuştu: 

“Yasa tartışmalıydı, ancak pratikte işe yaradığı ortaya çıktı. Burada ciddi tehdit oluşturan insanlardan bahsediyoruz. Akademik araştırmalar yapan veya sorunu çözmemize yardım edecek makaleler yazan insanlardan değil.”

Basu ayrıca, terör saldırılarına yönelik "suç işleme girişimini" hedefleyen bu değişikliklerin, tutuklamaların artmasına neden olmayacağını belirtmişti.

Söz konusu yasaların yürürlüğe girmesiyle, kişinin illegal örgütlere ait amblemleri, giysileri veya resimleri "üye olduğunu düşündürtecek şekilde" kullanması yasaklandı.

Yasa, illegal bir gruba destek davetinde bulunmak ya da patlayıcı madde hazırlamak dahil olmak üzere bir dizi terör suçu için, sınır-ötesi yargı yetkisini de genişletti.

Buna göre, yurt dışında sakıncalı alanlara mazereti olmadan giren kişilere de 10 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Hükümetin henüz açıklamadığı sakıncalı alanların terörist gruplar tarafından kontrol edilen bölgeleri ve çatışma alanlarını içermesi bekleniyor.

The Independent, yasaların bu bölgelerde mecburiyetten kalan insanları muaf tutması ve geriye dönük uygulanamaması nedeniyle, ülkeye dönen IŞİD üyesi İngilizlere bahsi geçen suçlamaların yapılmayacağını düşünüyor.

Bunun yanı sıra hükümet, STK'ların insan hakları konusundaki kaygılarını dile getirmesinden sonra insani çalışma, gazetecilik ve cenaze törenleri de dahil olmak üzere bir takım istisnalar oluşturmaya yönelik kanun düzenlemesini kabul etti.

Bugün itibariyle yürürlüğe giren hükümlerin tamamı şu şekilde:

  • İllegal bir örgütü düşüncesizce destekleyen ifadeleri kullanmak suç teşkil eder;
  • İllegal bir örgütle ilgili polisin kanıt olarak kabul edeceği nesne ve resimleri yayımlamak suç teşkil eder;İnternet üzerinden terör nitelikli içerikleri edinmek veya görüntülemek suç teşkil eder;
  • Sakıncalı bir bölgeye girmek veya orada kalmak suç teşkil eder;
  • Terörizmi teşvik etme ve terörist yayınların yayılması suçlarında değişikliğe gidilecek;
  • İllegal bir örgüte destek verilmesi de dahil olmak üzere, belirli suçlar için sınır-ötesi yargılama yetkisinin alanı genişletilecek;
  • Terör suçları için ceza üst sınırı arttırılacak;
  • Terör suçları için genişletilmiş hükümler verilebilecek; otomatik erken tahliyeye son verilecek ve tahliye edilmiş mahkumlar daha uzun gözetim altında tutulacak;
  • Hüküm giymiş teröristler hakkındaki bildirim yükümlülüğü artırılacak ve evlerine girmek ve arama yapmak için daha geniş yetkilere sahip olunacak;
  • Terör suçları için Ağır Suçların Önlemesi Hükümleri genişletilecek;
  • Daha fazla trafik düzenlemesi getirilecek,
  • Önleme faaliyeti yasal olarak gözden geçirilecek. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU