Julian Assange: WikiLeaks'in kurucusu neden gözden düştü?

Avustralyalı Assange, 20’li yaşlarında "yeraltı bilgisayar topluluğunun" bir parçası olarak güçlü elitlerin ağlarına sızmaya başladı

Chiara Giordano - The Independent

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, 7 yıl önce sığındığı Ekvador Büyükelçiliği’nden Perşembe günü zorla çıkarılırken, solgun yüzü ve bakımsız beyaz sakalıyla önceki halinden çok farklı görünüyordu.

Şimdilerde eleştirmenlerin ulusal güvenlik tehdidi olarak kabul ettiği Assange, 20’sinden önce, güçlü elitlerin ağlarına sızan bir "yeraltı bilgisayar topluluğu" üyesiydi.

47 yaşındaki Assange, 2006’da şeffaflık yanlısı WikiLeaks sitesini kurarak hükümetlerin, istihbarat servislerinin, siyasi partilerin ve çok uluslu şirketlerin gizli dosyalarını bu çevrimiçi kütüphanede yayımlayınca aniden meşhur oldu.

WikiLeaks sunucuları dünyanın her yerine yayılmış vaziyetteyken, merkez sunucusunun Stockholm’daki bir yeraltı nükleer sığınağında bulunduğu biliniyor.

Sitenin editörü Assange, 10 milyondan fazla belgenin yayımlanmasını denetlemiş ve Pamela Anderson, yazar Tarık Ali, yönetmen Ken Loach ve yapımcı Jemima Goldsmith gibi pek çok yüksek profilli destekçinin ilgisini çekmişti.

"İnsanları suistimal eden güçlülerle uğraşmak iyi gazeteciliğin görevidir" sözleriyle tanındı.
 


Sitenin sızdırdığı önemli konular arasında, Irak ve Afganistan'dan savaş raporları, diplomatik konuşmalar ve bir ABD helikopter saldırısının en az 11 kişiyi öldürdüğü video gibi olaylar var.

Eski ABD istihbarat analisti Chelsea Manning sızıntıdaki rolü nedeniyle askeri cezaevinde 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak eski ABD Başkanı Barack Obama'nın cezasını hafifletmesi sebebiyle bu ceza 7 yıla düştü.

Assange ayrıca ABD seçim sürecinde Demokratik Ulusal Komite (DNC) içindeki üst düzey kişilere ait on binlerce e-postayı Rus istihbaratının sızdırdığını inkar etmek zorunda kaldı.

Bunlarla birlikte, Demokrat aday Hillary Clinton'ın özel sunucusundan Clinton'ın dışişleri bakanı olduğu zamanlardan kalma binlerce e-postayı haber alma özgürlüğü yasalarına dayanarak elde etti ve yayımladı.

Web sitesi, “Hiçbir kuruluş sonsuza dek mükemmel kalamaz, fakat şu ana kadar WikiLeaks yayımladığı belgelerin doğruluğunu ispat etme ve sansür girişimlerine direnme konusunda mükemmelliğini koruyor” şeklinde övünüyor.

Eylül 2018'de WikiLeaks editörlüğünü bırakan Assange'ın özel hayatı hakkında çok az ayrıntı biliniyor.

Söylentilere göre anne ve babası Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanıştı ve kendisi 1971’de Avustralya'nın Townsville kentinde doğdu.

Annesinin gezici tiyatro şirketiyle yoldayken 37 okul değiştirdi.
 

 

Sonrasında ise 2003-2005’de okuduğu Melbourne Üniversitesi’nde matematik ve istatistik kulübünün başkan yardımcısıydı.

Kulübün yayımladığı Paradox dergisine göre akademiye karşı hayal kırıklığına uğradıktan sonra mezuniyeti beklemeden üniversiteyi terk etti.

Assange, ülkesine iade duruşmalarında kefaletle serbest bırakıldıktan sonra Haziran 2012'de Londra, Knightsbridge 'deki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı.

Kısa süre sonra Ekvador iltica talebini kabul etti.

Kasım 2016'da tecavüz iddiasıyla İsveçli bir savcı tarafından sorgulandıysa da bu iddiaları her zaman inkar etti.

Bir yıldan uzun süredir doktorlar, “gözaltı süresinin belirsizliği” nedeniyle Assange’ın sağlığı konusunda uyarılarda bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekvador Büyükelçiliği geçen yıl Mart’ta internet ve haberleşme erişimini kesti.

WikiLeaks kurucusunun “giderek artan tehdit altında" olduğu korkusuyla Ocak’ta yasal bir savunma fonu kuruldu.

7 yıla yakın yaşadığı büyükelçilikte, Pamela Anderson ve eski Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (Ukip) lideri Nigel Farage gibi isimler Assange'ı ziyaret etti.

Ekvador hükümetinin “kaba ve agresif davranışlarından” dolayı ilticayı geri çekmesinin ardından İngiliz polisi Perşembe günü Assange'ı tutuklayıp büyükelçilikten çıkardı.

Polisler siber suçlar işlemekle suçlandığı ABD'den gelen iade talebi ve ödemediği kefalet sebebiyle harekete geçmişti.

Press Association


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: İsmail Aydın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU