“Doların rezerv para rolü tehlikede” açıklamasını yapan Goldman Sachs altın tahminini 2300 dolara çıkardı

Uluslararası bankacılık devi Goldman Sachs, altın fiyatlarının 2000 dolara dayanmasının ardından haziranda açıkladığı 12 aylık tahminini 2300 dolara yükseltti. Açıklamada doların küresel gücünün de tehdit altında olduğuna vurgu yapıldı

Fotoğraf: Unsplash.com/@dwntwnstudios

ABD’nin en büyük 10 bankası arasında yer alan Goldman Sachs, haziranda 2000 dolar seviyesinde açıkladığı 12 aylık altın fiyatı tahminini yükseltti. 

Bankadan yapılan yazılı açıklamaya göre gelecek 12 ayda altının ons fiyatı, yüzde 20 yükselerek 2 bin 300 dolara ulaşabilir. 

Goldman Sachs’ın bu açıklamasının arkasındaki en önemli neden ise “doların uluslararası rezerv para rolünün tehdit altında olması”. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jeopolitik risklerin, siyasi ve sosyal belirsizliklerin devam ettiğini hatırlatan Goldman Sachs ABD’deki reel faizlerin daha da düşeceğini tahmin ettiklerini, bu nedenle altın tahminlerini revize ettiklerini duyurdu. Faizlerin düşük seyretmesi, herhangi bir faiz getirisi, dolayısıyla riski olmayan güvenli liman altına talebi güçlendiriyor. 

Uluslararası bankanın açıklamasında “ABD hükümetinin rekor seviyedeki borçları ve dolar üzerindeki uzun vali endişeler, ABD para biriminin rezerv para olarak ömrüne ilişkin endişeleri ortaya çıkarmaya başladı” ifadesi yer aldı. 

Rezerv para nedir? 

Yüksek talep görmesi, kuvvetli bir alım gücüne sahip olması, dünyanın baskın ekonomiler tarafından kullanılması nedeniyle küresel merkez bankalarının ellerinde tutmayı tercih ettikleri dövize, “rezerv para” deniyor. 

Diğer para birimlerine kolayca çevrilebilen bu majör paralardan “rezerv para” kabul edilen beş para birimi: ABD doları, euro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni ve Çin Yuanı 

Siyasi ve sosyal riskler nedir?

Koronavirüs salgınının ABD’de kontrol edilememesi, ikinci dalga endişeleri ve Çin ile gerilen ipler, dolar üzerindeki tehdidi körükleyen diğer önemli faktörler. 

Zira tüm dünyada 16,7 milyon insana bulaşan koronavirüsün merkez üssü, 4,5 milyon vaka ile ABD. 150 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği ülkede vaka sayıları hızla artarken, işsizlik 50 yılın en yüksek seviyesinde. İkinci dalganın olup olmayacağı, olursa işletmelerin yeniden kapanıp kapanmayacağı ise net değil. 

Bunun yanı sıra üç yıldan fazladır ticaret savaşları bitmeyen ABD ve Çin arasındaki yeni gerginlik  “konsolosluk krizi”,  geçen haftadan bu yana devam ediyor. 

ABD hükümeti, 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada Çin'in Houston Başkonsolosluğu’nun "casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi" haline geldiğini, bu nedenle de burayı kapatma kararı aldıklarını söylemişti.Bunun üzerine de Çin, ülkenin güneybatısınaki Chengdu kentindeki ABD konsolosluğunun kapatılmasını istemiş, 24 Temmuz’da diplomatları sınır dışı etme kararını açıklamıştı.

İki ülke arasında tırmanan gerginlik, ABD'li federal ajanlar ve güvenlik güçleri tarafından Houston'daki Çin konsolosluğuna 27 Temmuz’da baskın yapılması ile yeni bir boyut kazandı.

Gümüş tahmini de yükseltildi 

Goldman Sachs, altının yanı sıra gümüş fiyatı hakkındaki tahminlerini de yeniledi. Buna göre gelecek 12 ayda gümüş ons fiyatı yüzde 36 artırıldı ve 30 dolar olarak açıklandı. Önceki tahmin, 22 dolardı. Gümüş, hâlihazırda 23 dolardan değerleniyor. 

Salgının ekonomik etkilerine karşı mart ayında 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketine imza atan ABD yönetiminin, ekonomik teşviklere 1 trilyon dolar daha ayırması parlamentoda tartışılırken, Goldman Sachs, borçluluktaki yükselişe dikkat çekti. 

Uluslararası bankaya göre tüm bu harcamalar, enflasyon artışına neden olacak ve değerli metallerin fiyatlarındaki yukarı yönlü baskıyı güçlendirecek. 

Açıklamada “Genişleyen bilanço büyüklükleri ve büyük miktarda para yaratma, para birimindeki değer kaybı korkularını artırıyor. Gelecekte ekonomik faaliyetin normale dönmesinin ardından, merkez bankaları ve hükümetlerin biriken borç yükünü azaltmak için enflasyonun yükselmesine göz yumabilir” ifadeleri yer aldı. 

Birleşik Krallık merkezli kişisel yatırım danışmanlığı şirketi Willis Owen’ın yöneticilerinden Adrian Lowcock, Business Insider’a verdiği röportajda “Yatırımcılar, merkez bankalarının faaliyetlerinin uzun dönemdeki etkisinden endişeli. Eğer merkez bankaları dijital olarak para yaratma sürecine girerse, bu durum kolaylıkla madeni karşılığı olmayan dolaşımdaki parayı zarara uğratabilir, devalüasyona ya da daha kötüsüne yol açabilir” diye konuştu. 


Independent Türkçe, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU