Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya'nın açılışı turnusol kağıdı işlevi görmüştür

Ayasofya'nın camiye çevrilmesi sonrası başlayan tartışmalara ilişkin konuşan Erdoğan, "Bazıları, Ayasofya üzerinden gerçek niyetlerini ortaya koydu" ifadesini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii Restorasyon Sonrası Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Restorasyon çalışmalarında emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, "O yamaçlarda nasıl çalıştıklarını gördünüz. Sümela Manastırı ülkemizin tanıtımının önemli eserlerindendir" dedi.

Sümela Manastırı'nın yaklaşık 1600 yıllık mazisi olduğunu ve korunarak bugünlere geldiğini ifade eden Erdoğan, "19. yüzyılda en parlak dönemini yaşamış, Rus işgalinin ardından boşaltılarak mahsur kalmıştır. Bu güzel yapıdaki eserlerin bir kısmı 1930'lu yıllarda Yunanistan'a götürülmüştür" ifadelerini kullandı.

"Dinlerin sembollerini hedef alsaydık, manastırın yerinde yeller eserdi"

Türkiye'nin her değeri gibi bu değere de biz sahip çıktıklarını vurgulayan Erdoğan, "Eğer biz iddia edildiği gibi diğer dinlerin sembollerini hedef alan bir millet olsaydık bu manastırın yerinde yeller eserdi" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Aynı durum Anadolu'daki diğer benzer eserler için de geçerlidir.biz hep ihyanın yaşatmanın peşinde koştuk. Balkanlarda bir asır önce 300 camiyle bıraktığımız bir şehirde bugün sadece 1 cami kaldı. Ayasofya'yı yeniden ibadete açmamız rahatsızlık sebebi olmamalıdır. Tam tersine teşekkürü hak ettiğimize inanıyoruz. Bugün hizmete açacağımız Ortahisar Ayasofya camii için de aynı durum geçerlidir. Yaklaşık 750 yıllık geçmişi olan bu eser, ecdadın elinde daha da güzelleşerek günümüze ulaşmıştır.

"Bazıları, Ayasofya üzerinden gerçek niyetlerini ortaya koydu"

Erdoğan, Ayasofya'nın açılışının bir turnusol kağıdı işlevi gördüğünü belirterek, "Milletimizin Anadolu'daki bin yıllık varlığını kabullenmeyenler bir kez daha kinlerini kustu. Milletimizin değerlerine husumet duyanlar Ayasofya üzerinden gerçek niyetlerini ortaya koydu. Bu kesimlerin Ortahisar Ayasofya cami için de diyecekleri bellidir" ifadelerini kullandı.

"Ne yaparlarsa yapsınlar artık yolun sonu görünüyor"

Türkiye'ye karşı içeride ve dışarıda saldırıların olduğunu ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

Maalesef sürekli bela altı vurarak kazanım elde etmeye alışmış olanlar içeride ve dışarıda aynı sinsilikle yola devam ediyorlar. İnsanlara iftira atarak milletin değerlerine olan düşmanlıkları gizlemeye çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar artık yolun sonu görünüyor. Mağdurların ve mazlumların feryadı arşı kaplamışken artık kimse hakikatin üzerine içi boş kavramlarla kapatamaz.

"Eski zayıf ve ürkek Türkiye artık yok"

"Hangi alanda ne tür bir mücadele gerekiyorsa onu vermekten en küçük tereddüdümüz olmaz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Hep dediğimiz gibi başaramayacaksınız bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz bu milleti, teslim alamayacaksınız şehit kanlarıyla yoğurulmuş bu vatanın tek karış toprağını bile karanlık emellerinizle kirletemeyeceksiniz.

Türkiye'nin her zaman mücadeleye hazır olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Çünkü artık karşınızda eski zayıf ve ürkek ülke değil büyük ve güçlü Türkiye hedefi yolunda son ferdine kadar canı dahil tüm varlığını ortaya koyarak yürüyen bir devlet var" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU