Güneş kremlerindeki kimyasalların vücutta çok yüksek düzeylerde biriktiği ortaya çıktı

FDA’nın incelediği 6 kimyasalın maksimum yoğunluğunun mililitre başına 3,3 ve 258,1 nanogram arasında değiştiği saptandı

48 sağlıklı kişinin katıldığı deneyde güneş koruyucularının uygulandığı her gün, vücuttaki belirli kimyasal bileşenlerin arttığı görüldü (Pixabay)

Güneş kremlerindeki bileşenleri inceleyen yeni bir araştırma, ürünlerdeki kimyasalların vücutta çok yüksek düzeylerde biriktiğini ortaya koydu.

The Wall Street Journal'ın haberine göre kan dolaşımına katılan kimyasal yoğunluğunun, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) belirlediği güvenli sınırdan çok daha yüksek olduğu anlaşıldı.

FDA, kanda mililitre başına 0.5 nanogram veya daha yüksek seviyede bulunan aktif bileşenlerin, kanser veya doğum kusurları gibi riskleri artırıp artırmadığını analiz etmek gerektiğini belirtiyor.

Amerikan Tıp Derneği'nin hakemli dergisinde yayımlanan çalışma, güneş kremlerinde en yaygın bulunan aktif bileşenlerden 6’sını (avobenzone, oxybenzone, octocrylene, homosalate, octisalate ve octinoxate) inceledi.

FDA’nın incelediği bu 6 kimyasalın maksimum yoğunluğunun mililitre başına 3,3 ve 258,1 nanogram arasında değiştiği saptandı. Bu değişimin, kimyasal maddenin losyon ya da sprey şeklinde uygulanmasına bağlı olarak gerçekleştiği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önceki çalışmalar bu kimyasallardan bazılarının sağlık riskleriyle ilişkili olabileceğine işaret etmişti. Ancak konuyla ilgili kapsamlı bir veri bulunmuyor.

FDA da bu çalışmalardan elde edilen bulguların, bireylerin güneş kremi kullanmayı derhal bırakmasını söylemediğini ifade etti.

Çünkü bu ürünler aynı zamanda ultraviyole ışınların cilt kanseri gibi sağlık sorunlarına neden olan zarar etkilerinden koruyor. Ancak tüketicilerin ne tür bir ürün kullanacaklarını iyi seçmesi gerekiyor.

Mineral ve kimyasal olmak üzere iki çeşit aktif güneş koruyucu bileşen bulunuyor.

FDA 2019’da çinko oksit ve titanyum dioksit minerallerini güvenli ve etkili olarak tanımlamıştı.

PABA ve trolamin salisilat diye bilinen ve güneş kremlerinde nadiren kullanılan kimyasalların etkilerinin ise bilinmediği ifade edilmişti.

Ayrıca FDA tarafından incelenen 6 kimyasal da dahil olmak üzere toplamda 12 kimyasalın güvenli olup olmadığını belirlemek için çok az bilgi bulunduğu belirtilmişti.
 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU