Haziran ortasından bu yana 6,85 lira seviyesinde seyreden Dolar/TL 7 liraya dayandı

Dolar/TL gün içerisinde en yüksek 6,9755 lira seviyesini görmesinin ardından 6,92 liraya kadar geriledi

Fotoğraf: Pexels/@karolina-grabowska

Altının tarihi rekora, euronun 8 lira üzerine ulaştığı haftada dolar/TL kurunda da hareketlilik başladı. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), uluslararası kalkınma bankalarını swap (TL değiş-tokuşu) kısıtlamalarından muaf tutacağını açıklamasının ardından piyasada oluşan “swap kanalları açıldı” algısıyla, güne 6,87 liradan başlayan Dolar/TL, 6,9755’e kadar yükseldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dolardaki hareketliliğin tek sebebi BBDK kararı değil. ABD'de Trump yönetimi ile Senato'da çoğunluğu bulunan Cumhuriyetçiler’in 1 trilyon dolarlık yeni koronavirüs yardım paketi üzerinde uzlaşması da doları güçlendiren etkenler arasında. 

Pakette işsizlik ödemelerinin en az iki ay daha uzatılarak desteklenmesinin yanında hane halkına direkt ödeme de yer alıyor. Ancak Demokratlar, ABD’de vaka sayısının artmaya devam etmesi nedeniyle paketteki meblağın daha fazla olması gerektiği görüşünde.

Bunun yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın bugün başlayan ve yarın sona erecek toplantısı sonrası özellikle istihdam ve teşvikler konusunda ne açıklama yapılacağı piyasalar tarafından takip edilen başlıklar arasında. 

Altın 2000 doları zorladı

Tüm dünyada 16 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgınının ilk merkezlerinden Çin ve İspanya’daki yeni vakaların, ikinci dalga endişelerini körüklemesi, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının “konsolosluk gerginliği” ile katmerlenmesiyle güçlenmesi sürdüren güvenli liman altının ons fiyatı gün içerisinde bin 981 dolara kadar çıktı. Daha sonra tekrar bin 930 dolar seviyelerine geriledi. 

Gün içerisinde 725 liraya kadar yükselen çeyrek altın, daha sonra 720 lira seviyesine kadar çekildi. Sabah 436 dolara kadar yükselen gram altın ise öğlen saatlerinde 432 dolara kadar düştü.

Avrupa Birliği’nin salgının ekonomik zararına karşı 750 milyar euroluk kurtarma paketi üzerinde anlaştığı 21 Temmuz’dan bu yana kuvvetlenmeye devam eden euro ise 8 lira 18 kuruş seviyesini gördü, daha sonra 8,13 liraya kadar çekildi. 

Ne olmuştu? 

Nisan ayında aldığı kararla Türk Lirası almak isteyen yabancı bankaların öz kaynaklarının yüzde 10’u oranında belirenmiş swap (TL değiş-tokuşu) limitini yüzde 1’e çeken, sonra bu karardan  Lüksemburg merkezli Clearstream Banking ve Belçika merkezli Euroclear’ı muaf tutan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni bir “muafiyet” kararı açıkladı.

Buna göre kurul kararıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası kalkınma bankalarının (UKB) şu işlemlerden muaf tutulmasına karar verildi: 
 

Yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla ve yalnızca belirlenen şartlar dahilinde gerçekleştirilecek FX swap, TL plasman, TL depo ve repo yoluyla söz konusu bankalara yurt içi bankalardan sağlanacak finansman işlemlerinin TL'ye erişim kısıtlamaları.

 

Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU