Rus yazar: İsrail, Rusya'yı Suriye'de "yeni tehlikelere" karşı uyardı

Son zamanlarda İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarında artış yaşanıyor. İsrail hava kuvvetleri, ülkedeki en uzak notayı bile rahatlıkla hedef alabiliyor

Fotoğraf: Reuters

Rus gazeteci ve yazar Igor Sobotin, Nizavisimaya gazetesinde kaleme aldığı yazısında, Rusya'nın, İran ve İsrail arasında Suriye'deki konumundan bahsetti.

Yazısında 17 Temmuz'da Rus ve İsrail savunma bakanları Sergey Şoygu ile Benny Gantz arasında gerçekleşen telefon görüşmesini hatırlatan Sobotin, Rus liderlerin Suriye rejiminin Khordad-3 ve Bavar-373 uçaksavar füzelerini tedarik edebileceğine yönelik endişelerini dile getirdiğini aktardı.

Son zamanlarda İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarında artış yaşanıyor. İsrail hava kuvvetleri, ülkedeki en uzak notayı bile rahatlıkla hedef alabiliyor. Irak sınırında yer alan hedefler bile sık sık İsrail güçlerinin saldırılarına maruz kalıyor.

Rus yazarın stratejik uzmanlardan aktardığı yoruma göre Rus tarafı, yapılan anlaşma kapsamında İsrail'in İran karşıtı operasyonlarına "özellikle" karşılık vermiyor. Rus yapımı hava savunma sistemlerinin Suriye topraklarında konuşlandırılmış olmasına rağmen, İsrail hava saldırılarına karşı "sessiz" kalabiliyor.

"Esad'ı hayal kırıklığına uğratırlarda, Tahran her zaman yanında olacak"

Sobotin, yazısının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bu nedenle, Batılı analistlerin ve diplomatların gördüğü gibi Suriye ve İran arasındaki askeri işbirliği konusunda İsrail hava saldırılarına gizli onay veren Rus hükümetine açık bir sinyal göndermek için kapsamlı bir anlaşma yapılması gerekiyordu. Örneğin; Fransa'da yayın yapan Figaro, Suriye lideri Beşar Esad'ın İranla yapılan anlaşmalar yoluyla "Rusları bilgilendirdiğini" söyleyen diplomatik bir kaynaktan söz ediyor: "Onu hayal kırıklığına uğratırlarsa, Tahran her zaman yanında olacak". Yine aynı gazete, pratikte Suriye-İran askeri anlaşmasının güç dengesini değiştirmemesi gerektiğini varsayarak, "Ruslar cennetin efendileri olarak kalacak" ifadelerini kullanıyor"

İran hava savunma sistemlerinin Suriye'ye olası transferinin Rusya-İsrail arasında güveni aşındıracağı düşüncesini dile getiren Rus yazar, Suriye rejiminin güney kentlerini 2018'de ele geçirmesinin ardındaın Moskova'nın İran askeri varlığını önlemeyi vaadettiğini yazdı.

Sobotin, "Bu nedenle, İran füzelerinin Surie'de ortaya çıkışı Moskova'nın üstlendiği sorumluluğu yerine getiremediğini ve Suriye başkanlık sarayını kontrol edemediği anlamına geliyor" düşüncesini dile getirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU