Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Erbaş’ın ifadelerine açıklama: Atatürk’e dil uzatma değil

"Atatürk’e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’da okunan hutbe sırasındaki sözleri hakkında açıklama yaptı.

Kalın, Erbaş'ın okuduğu hutbedeki "lanet" kısmının Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik olduğu iddiasını şöyle değerlendirdi:

Ali Erbaş Hoca, vakfiyeden alıntı yaptı. Hutbede Atatürk’e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil. Dönemin şartları içerisinde oranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiş. Atütürk’e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Bırakın başka bir yerde Cuma hutbesinde lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz. Rejim tartışmasına dönüşüyor olması suni bir gündemdir. 

Kalın, Albayrak Medya Grubu'na ait Gerçek Hayat dergisinin "hilafet" kapağını da “Hilafet, saltanat ve rejim tartışması başlatmak suni gündemdir. Ulus devlet düzeninin hakim olduğu dünyada dünün düzeni bugüne empoze edilemez"  diyerek değerlendirdi.

Ne olmuştu?

Ayasofya'nın 86 yıl sonra Müslümanların ibadete açıldığı gün olan 24 Temmuz’da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, elinde bir kılıç ile birlikte minbere çıkarak bir hutbe okudu. Hutbede yer alan “Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” kısmının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik olduğu gerekçesiyle Erbaş sert bir şekilde eleştirildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU