Güney Kore: Yüzerek Kuzey'e geçen kişinin Kovid-19 hastası olduğu doğru değil

Kuzey Kore'nin ilk şüpheli Kovid-19 vakası olduğu düşünülen kişi iki ülke arasında gerginlik yarattı

Pandemi boyunca harhangi bir vakanın bildirilmediği Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong-un, Kore Savaşı’nın bitişinin 67. yıldönümü kutlamalarında, kendisine sadakatlerini bildiren eski generallere ve üst düzey yöneticilere tabanca hediye etti (Reuters)

Güney Kore’den Kuzey Kore’ye kaçak yollardan girdiği belirtilen ve SARS-CoV-2 virüsü taşıdığı düşünülen kişi iki ülke arasında krize neden oldu. Güney Koreli yetkililer, Pazartesi yaptıkları açıklamada bahsi geçen kişinin Kovid-19 hastası olmadığını söyledi. Koronavirüs hastası olduğu düşünülen kişinin Kuzey Kore'de tespit edilen ilk şüpheli vaka olduğu aktarılmıştı.

Sputnik International'ın haberine göre yetkililerin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

İlgili yetkililer, Kuzey Kore’ye dönen kişinin kimliğini inceliyor. Bununla birlikte dün yasal olmayan yollardan ülkeye girdiği belirtilen bahsi geçen kişi koronavirüs hastası olarak kayıtlara geçmemiş. Ayrıca sistemde herhangi bir koronavirüs hastasıyla temasa geçtiği bilgisi de yer almıyor.

Kuzey Kore, kısa süre önce ilk şüpheli koronavirüs vakasının tespit edildiğini ve bu kişinin Güney Kore ile olan sınırı yasal olmayan yollardan geçtiğini açıklamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un katılımıyla Cumartesi gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, söz konusu Kovid-19 hastasının bulunduğu Kaesong şehrindeki durum tartışıldı.

Güney Kore medyası, şüpheli vakayı 20’li veya 30’lu yaşlarında Kim isminde üç sene önce Güney Kore’ye gelen bir kişi diye tanımladı. 

Geçen ay tecavüz iddiasıyla bahsi geçen kişi hakkında tutuklama emri çıkarıldığı aktarıldı. 

John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Güney Kore’de doğrulanan koronavirüs vakaları 14 binin üzerinde ve Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 300. 

Öte yandan pandemi boyunca Kuzey Kore’de herhangi bir enfeksiyon bildirilmemişti. 

 

Independent Türkçe, Sputnik International

DAHA FAZLA HABER OKU