Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a Ayasofya tepkisi: Türk bayrağını yakmak gibi aciz davranışlar onlara yakışır

Ayasofya'nın camiye çevrilmesine ilişkin gelen uluslararası tepkilere ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "İspanya gibi diğer ülkeler de Ayasofya'nın Türkiye'nin egemenlik meselesi olduğunu kabul ettiler" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Arancha Gonzàlez Laya ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından Yunanistan’nın açıklamalarına ve ülkedeki protestolarda Türk bayrağının yakılmasına tepki gösteren Çavuşoğlu, “Kendi malıymış gibi davranıyorlar. Türk Bayrağı'nı yakmak gibi aciz davranışlar onlara yakışır. Biz Yunanları denize döktükten sonra bile Yunan Bayrağı'na saygı göstermişiz. Biz böyle bir milletiz. Bizim aldığımız karara herkesin saygı duyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "İspanya gibi diğer ülkeler de Ayasofya'nın Türkiye'nin egemenlik meselesi olduğunu kabul ettiler" dedi.

İspanyol bakana müdahale etti

İspanya Dışişleri Bakanı Laya'nın Ayasofya'dan 'ortak ev' olarak söz etmesine ise müdahale eden Çavuşoğu, "Ayasofya camidir, 1453'ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı" dedi.

Dünya mirası konusunda korunması taleplerini saygıyla karşıladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Cami olarak tekrar ibadete başlayan Ayasofya'nın diğer inançların da ibadet yapacağı bir yer olarak kalmasını söylüyorsa biz buna katılmıyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

Ayasofya dünya kültür miras listesinde. Bu özelliğinin korunması yönündeki düşünce ve tavsiyeleri saygı ile karşılıyoruz. Esasen biz de Ayasofya Camii’nin bu özelliklerinin korunmasını istiyoruz. UNESCO ile diyalog içerisindeyiz. Namaz sırasında ikonalar perdelenebilir. Namaz saatleri dışında açık olacak. Her farklı inanç sahibi gelip ziyaret edebilecek. UNESCO ile irtibat halindeyiz. Namaz dışında ziyarete açık olacak. Yunanistan'ın tepkisini anlamak mümkün değil. Bu Türkiye'nin egemenlik meselesidir. Biz nasıl 1453'ten bu yana koruduysak yine koruyacağız.

"Trablus’un bir şehir savaşına dönmemesi bizim sayemizde oldu"

Türkiye’nin Libya’da siyasi çözüm aradığını ifade eden Çavuşoğlu şöyle devam etti:

Türkiye'nin niye Libya'da olduğu sorgulanıyor. Esasında şu anki hükümet, Fransa dahil 5 ülkeye davette bulundu BM kararı çerçevesinde. Hafter Trablus'a saldırdıktan sonra meşru hükümet birçok ülkeye yardım çağrısında bulundu, buna sadece Türkiye yanıt verdi. İspanya'nın başından bu yana siyasi çözümü desteklemesini olumlu buluyoruz. Biz de tek çözümün siyasi çözüm olduğunu söylüyoruz. Trablus'ta bunun bir şehir savaşına dönmemesi bizim sayemizde oldu.

İrini Operasyonu’nun sahadaki uygulamalarının tek taraflı olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Hafter'i destekliyor ve UMH'yi cezalandırıyor. İrini Operasyonu sadece bizim gıda ve malzeme götürdüğümüz gemileri arada yokluyor. Mısır'dan, Rusya'dan, Fransa'dan gelen uçak ve silahları denetleyebiliyor mu? Yine komşu sahil bölgesinden getirilen lejyonerleri denetleyebiliyor mu?" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU