Birleşik Krallık "ülkenin inşasında yer alan" etnik azınlıklara ilk kez madeni parada yer verecek

Kampanya yetkilisi, "Bunun, kaynaşmanın inşasına yardımcı olmasını, gençlere ilham vermesini ve hepimizi toplumda eşit pay ve katkı sahibi bir ulus olarak birleştirmesini umuyoruz" diyor

BK'de para üzerinde siyahilerin ve etnik azınlık mensuplarının yer almasına dair kampanya başlatılmıştı (Reuters)

Britanya parası, uzun süredir devam eden bir kampanyanın ardından ilk kez siyahi ve etnik azınlık mensubu figürlere yer verecek.

Birleşik Krallık'ta (BK) beyaz olmayan kişilere daha önce hiç madeni para ya da banknotlarda yer verilmezken, Siyahi Banknotlar kampanyası hükümeti bu durumu değiştirmeye çağırıyor.

Muhafazakar Parti'nin eski parlamenter adayı Zehra Zaidi, öncülük ettiği kampanyayla ilgili The Independent'a verdiği röportajda, hükümetin gösterdiği ilginin 2,5 yıllık sıkı çalışmanın “doruk noktasını” teşkil ettiğini söyledi.

Zaidi şöyle devam etti:

Britanya her kökenden insanın yardımıyla inşa edildi. We Too Built Britain (Britanya'yı Biz De İnşa Ettik) kampanya grubu, kapsayıcı bir tarihin yanı sıra Britanya'nın inşasında tüm etnik ve toplumsal kökenlerden, toplumun her kesiminden katkı sunmuş herkesi göstermek istedi.

İngiltere Merkez Bankası ve Kraliyet Darphanesi'nin internet sitelerine bakarsanız, banknotların ve madeni paraların, bir ulus olarak tarihimize, ekonomimize ve kültürümüze katkıda bulunduğunu düşündüğümüz kişileri yansıtması gerekiyor.

Kampanyamızla, etnik azınlıkların bu konuşmanın bir parçası olduğu ve birçok başarıya imza attığı gerçeğinin hakkını teslim etmeye mutlak öncelik verilmesi gerektiğini düşündük. Bunun, kaynaşmanın inşasına yardımcı olmasını, gençlere ilham vermesini ve hepimizi toplumda eşit pay ve katkı sahibi bir ulus olarak birleştirmesini umuyoruz.

Özellikle de internette gördüğümüz bazı anlaşmazlıkları ve Brexit sonrası karşılaştığımız fikir ayrılıklarını göz önünde bulundurduğumuzda birlik olmak şimdi hiç olmadığı kadar önemli. Tüm katkılarımızı kabul ederek olumlu yönde ilerleyelim.

The Sunday Telegraph'a konuşan Hazine Bakanı John Glen, Siyahi, Asyalı ve Etnik Azınlık (Black, Asian and Minority Ethnic, BAME) mensuplarından toplumda etkili kişilerin bir dizi madeni parada yer almasını talep eden kampanyanın Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın gündeminde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kırım Savaşı'nda hemşirelik yapan Jamaika kökenli Britanyalı Mary Seacole, II. Dünya Savaşı'nda ajanlık yapan Nur İnayet Han ve Kahramanlık Nişanı'yla ödüllendirilen ilk Hintli ve Gurka askerler, para üzerinde yer alması düşünülen muhtemel figürler.

Hazine Bakanlığı, Kraliyet Darphanesi'ni olası madeni paralar için öneri ve tasarımlar hazırlama yönünde teşvik ediyor. Glen gazeteye yaptığı açıklamada, Sunak'ın "bu yerinde teklifi desteklemeye istekli" olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı meseleden haberdar. Elbette bu konuda destekleyiciyiz ve faydalı olmaya istekliyiz. Kraliyet Darphanesi'nden kesin öneriler, görmemiz gerekiyor ama bunun gerçekleşmesini istiyoruz.

Britanya parası üzerinde siyahi ve etnik azınlık mensubu figürlere yer vermeye yönelik muhtemel hamle sosyal medyada memnuniyetle karşılandı.

The Mary Seacole Vakfı yaptığı açıklamada, "İlk kez siyahi ve etnik azınlık mensubu kişiler Britanya madeni paralarında yer alabilir. The Mary Seacole Vakfı, kampanyasında @Zehra_Zaidi'yi desteklemekten memnuniyet duyuyor" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU