30 yıllık El Beşir dönemi sona erdi… Sudan ordusu yönetime el koydu, Cumhurbaşkanı tutuklandı

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf devlet televizyonundan yaptığı açıklamada ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurdu

Ülkenin Savunma Bakanı Avf, Sudan Yüksek Askeri Konseyinin yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in tutuklandığını duyurdu.
 

sudan ordu yönetime el koydu AA 4.jpg


Ordunun yönetime el koymasıyla anayasa askıya alındığı, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimleri feshedildi. Savunma Bakanı ülkede 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurdu.

2 yıllık geçiş sürecinin yanısıra ülkede 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi, ülke genelinde de 1 ay boyunca saat 19.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı getirildi.  

Devlet televizyonunda konuşan Savunma Bakanı, geçiş döneminin sonunda seçimlerin yapılması ve yönetimin barışçıl bir yolla devredilmesi için uygun ortamı oluşturacakları sözünü verdi. 
 


Gösteriler devam edecek

Sudanlı aktivistler Savunma Bakanı Avad bin Avf'a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.

Sudan'da ordu, Cumhurbaşkanlığı Sarayını’nın ardından, devlet televizyonu, radyosu ve ülkenin resmi haber ajansı SUNA'ya da girdi.

Askerlerin müdahalesiyle devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanmaya başlandı.

Binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru yürüdü ve karargah çevresinden silah sesleri duyuldu. Yerel basının haberine göre karargahın çevresinde bulunan görgü tanıkları silah seslerinin birkaç dakika sürdüğünü belirtti.

Silah seslerinin bir çatışmadan mı yoksa ordunun iktidara el koyduğu yönündeki haberlerin sevinç ifadesinden mi kaynaklandığı bilinmiyor.

İktidar partisi liderleri gözaltına alındı

Sabah başlayan bu askeri hareketlilikte, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığı da gelen bilgiler arasında. İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.
 


Uçak seferleri durduruldu

Ülkenin başkenti Hartum'daki havalimanında uçuşlar durduruldu, sadece inişlere izin veriliyor.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyordu.

Cumartesi günü yeniden alevlenen protestoların ardından Sudan ordusu bu sabah devlet kurumlarını kuşatmış, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başlamıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU