Sudan'daki halk hareketinin beyaz örtülü simge kadını: Alaa Salah

22 yaşındaki mimarlık öğrencisinin bir aracın üzerine çıkıp, eylemcilere slogan attırdığı görüntüler yüz binlerce kez izlendi. Salah'ın sloganı: Mermi öldürmez, insanı öldüren şey, halkın sessizliğidir

22 yaşındaki bu kadın Sudan’da 3 aydan fazla süren protestoların simgesi oldu. 
 

Alaa Salah sudan AFP 3.jpg
Fotoğraf: AFP


Protestoların hedefi, darbeyle geldiği iktidardan 30 yıldır gitmeyen Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in istifası. Sudan’ın başkenti Hartum'da savunma bakanlığının önünde düzenlenen oturma eyleminde sosyal medyaya düşen bu kare simge oldu. 
 

Alaa Salah sudan AFP 2.jpg
Fotoğraf: AFP


Fotoğraf karesinin videosunda Alaa Salah isimli bu kadın bir aracın üzerinde “devrim” anlamına gelen “Thowra” sloganıyla şarkı söylüyor ve çevresinde oluşan kalabalığa tempo tutturuyor. 
 

Alaa Salah.jpeg
Fotoğraf: AFP​​​​​​


Mimarlık öğrencisi olduğu sonradan öğrenilen Alaa Salah’ın beyaz kıyafeti de dikkat çekiyor. Beyaz örtü Sudan’da çalışan kadınların giydiği bir kıyafet. Salah’ın beyaz bir kıyafetle aracın üzerinde şarkı söylemesi simgesel bir mesaj olarak yorumlandı. 
 

Alaa Salah sudan AFP 1.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​


Alaa Salah’ın "Kadının yeri evidir" genel söyleminin aksine "Kadının yeri devrimdir" sloganını attığı görüntüler sosyal medyada yüzbinlerce kez paylaşıldı. Protestoları haberleştiren yerel medyaya göre eyleme katılanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Sudanlılar kadın protestocuları 'Kandaka' diye niteliyor. Bu sözün antik Sudan'da Nübye hanedanlığının savaşçı kraliçelerine verilen bir unvan olduğu belirtildi. 'Kandaka' denilen kraliçelerin kendilerinden sonraki kuşaklara ülkesi için sonuna kadar mücadele eden güçlü, hak sahibi kadınları miras bıraktığı yorumları yapıldı.
 

Alaa Salah sudan AFP 4.jpg

Fotoğraf: AFP​​​​​​


Bir anda haftalardır süren eylemlerin sembolü haline gelen Alaa Salah The Guardian’a konuştu. 

"Ülkemiz siyasi partilerin ve mezhepsel bölünmelerin üzerindedir... Gösterilere katılıyorum çünkü ailem beni yetiştirirken vatanımı sevmeyi öğretti"

 

Alaa Salah sudan AFP.jpg

Fotoğraf: AFP​​​​​​


Salah siyasi bir geçmişi olmadığını söylüyor. Dünyanın Sudan’da yaşananları o görüntülerle öğrenmesinden memnun olduğunu dile getiriyor:

“Fotoğrafın çekildiği gün 10 farklı gösteriye gittim ve devrimci bir şiir okudum. Bu şiir insanları heyecanlandırıyor. Başta altı kişilik bir kadın grubu buldum, şarkı söylemeye başladım. Onlar da benim şarkı söylemeye başladı ve sonra gösteri büyüdü”

Sudan protestolarında Salah kadar sloganı da simge oldu: Mermi öldürmez. İnsanı öldüren şey, halkın sessizliğidir

Ülkede eylemler 19 Aralık 2018’de, ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Onlarca kişinin güvenlik güçlerinin saldırısında hayatını kaybetmesine rağmen eylemler devam ediyor.

DAHA FAZLA HABER OKU