ABD'li bilim insanları: Takım tutanlar, kazansalar da kaybetseler de hayatlarından daha memnun

Araştırmacılar takım tutmanın aidiyet duygusunu artırdığını söylüyor

Bilim insanları aidiyet hissinin kaybedilen maçların etkisini azalttığını söylüyor (AFP)

Kovid-19 pandemisi pek çok spor tutkunu için epey büyük bir boşluk yarattı. Virüs nedeniyle maçlar uzun süre ertelenmiş olsa da takımlar artık farklı koşullarda yavaş yavaş spora geri dönüyor.

Dünya genelinde pek çok spor ligi ciddi önlemlerin alınmasıyla sahalara yeniden dönse de taraftarlar çoğunlukla stadyumlara gidemiyor. Ancak maçları ekrandan takip etmek pek çokları için o kadar da tatmin edici değil çünkü spor taraftarlığı yalnızca bir eğlence olmanın çok ötesinde. Psikologlara göre herhangi bir takımı tutmak, takım maçları kaybetse de kazansa da, kişinin kendine güvenini ve mutluluğunu artırabilir. 

CNBC'nin haberine göre Murray State Üniversitesi’nde taraftar psikolojisi üzerine araştırma yapan Prof. Daniel Wann, taraftar olmanın “psikolojik açıdan epey sağlıklı bir aktivite” olduğunu söylüyor. Wann, taraftar olmanın aidiyet hissinin karşılanması açısından önemli olduğunu belirtiyor. 

Araştırmacı takım tutan kişilerin kendilerine güvenlerinin daha fazla olduğunu, daha az yalnız hissettiklerini ve sporla ilgilenmeyen kişilere kıyasla hayatlarından daha memnun olduklarının görüldüğünü belirtiyor. 

Wann, taraftarların daha fazla sosyal destek ve yardım kanalına sahip olma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Araştırmalar içinde yaşadıkları topluluklardan destek gören kişilerin daha sağlıklı olduğuna işaret ediyor. 

Kimlik ve taraftarlık üzerine çalışma yürüten Texas A&M University-Commerce’den Doç. Dr. Stephen Reysen, bağlanmanın yanı sıra taraftarlar takımları kazandığında bunun psikolojik olumlu etkilerinden de faydalanır diye belirtiyor. 

Bireyler taraftar ilgisinin bunun bir parçası olduğunu düşünüyor. Bu yüzden takımınız kazandığında oyuncu olmasınız da siz de kazandığınızı düşünüyorsunuz.

Öte yandan Wann, “Spor müsabakası öncesinde en azından yarı yarıya hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz var. Dikkate değer olan şeyse gönüllü biçimde bazen sonucun istediğiniz şekilde sonuçlanmayacağına dair ihtimale rağmen buna devam etmek” diye belrtiyor.

 

 

Peki takımı kaybetme eğiliminde olan kişiler umutlarını neden sürdürmeye devam ediyor? Reysen ilginç biçimde bir sezonda takımı kaybeden kişilerin o takımla muhtemelen daha derin bir ilişki kurduğunu söylüyor.

Wann da bu görüşü şu ifadelerle destekliyor:

Taraftar olmak maçın skoruyla ilgili bir şey değil.

Bir grubun parçası hissetmek kayıplarla baş etmeyi de kolaylaştırıyor. 2019’da yapılan bir çalışma diğer taraftarlarla birlikte maç izlemenin kaybetmenin olumsuz psikolojik etkilerini azalttığını ortaya koymuştu. 

Söz konusu çalışmanın yazarlarından, Ohio State Üniversitesi’nden Prof. Silvia Knobloch, “Kaybeden takımın taraftarları açısından üzüntüyü paylaşmak güven kaybını önleyebilir” diye belirtiyor. 

Araştırmacılar maç izlemenin ayrıca stresin azalmasında yardımcı olabildiğini de söylüyor. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU