Tarihçi Murat Bardakçı: Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinde Ayasofya'yla ilgili lanet yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın hutbede kullandığı ifadelerde Atatürk'ün ismi geçmedi ama kamuoyunda "Atatürk'e lanet okuyor" tartışması başladı. Murat Bardakçı, eski tarihli bir programda, vakfiyede lanet olmadığını belirtmişti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'da 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazı öncesi verdiği hutbe tartışma yarattı. Erbaş, isim vermedi ama sözleri nedeniyle "Atatürk'e lanet okuyor" denilerek eleştirildi.

Erbaş'ın hutbede tartışma yaratan sözleri şöyleydi:

Fatih Sultan Mehmet Han bu muhteşem mabedi kıyamete kadar cami olmak kaydıyla vakfedip müminlere emanet bırakmıştır. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır. Dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar.

Bardakçı: Lütfen yalan yanlış şeylere inanmayın

Tarihçi Murat Bardakçı, şimdinin Milli Savunma Üniversitesi Rektörü olan Prof. Erhan Afyoncu ile birlikte sunduğu Tarihin Arka Odası programında, Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesiyle ilgili konuşmuş ve bir lanet veya bedduanın olmadığını dile getirmişti. Bardakçı, geçmiş tarihli programda, Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesini ekranda göstererek şunları söylemişti:

Bu vakfiyede böyle bir şey yok. Adamcağızın aklına bile gelmez caminin müze haline gelmesi veya ibadete kapatılması. Vakfiyede Ayasofya ile ilgili geçen her şey oraya harcanacak paralarla ilgilidir. Lütfen yalan yanlış şeylere inanmayın. Vakfiye sadece Ayasofya vakfiyesi değil. Dünya kadar gayrimenkul, araziler var. Bunların paralarının nereden karşılanacağı yazıyor. Bu vakıf şartlarına uymazsanız diyor Fatih. 

Erhan Afyoncu da, Bardakçı'ya destek verdi ve "Bir kere Fatih Sultan Mehmet, kendini Fatih Sultan Mehmet olarak yazmaz." dedi.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU