Altın 2011’den bu yana ilk kez 1900 doların üzerinde

Tüm dünyada artan ikinci dalga virüs salgını endişesi ve jeopolitik risklerin etkisiyle altının ons fiyatı 1906 dolar seviyesine kadar çıktı. ABD’nin gördüğü en büyük terör saldırısının yaşandığı 2011’de altın, 1923 dolara kadar yükselmişti

Fotoğraf: Reuters

Tüm dünyada 15,5 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinin yanı sıra ABD ve Çin arasında büyüyen “konsolosluk kapatma” gerginliği, ABD başta olmak üzere birçok ülkenin ek teşvik paketlerini gündemlerine alması ve faizlerin sıfıra yakın seyretmesi, güvenli liman altına talebi giderek güçlendiriyor. 

Mobius Capital Partners'ın kurucularından dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius’un “Şimdi altın alırdım ve almaya devam ederdim” tavsiyesinin ekonomi basınında geniş yer almasının ardından altın, 2011’den bu yana ilk kez 1900 dolar seviyesini geçti. 

Gün içerisinde bin 906 dolar seviyesine kadar yükselen altının ons fiyatı, tarihini rekorunu, 2011’de yaşanan 11 Eylül saldırıları sonrası kırmış, bin 923 dolara kadar çıkmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mobius, Bloomberg’e yaptığı açıklamada "Faizler sıfır seviyesinde ya da sıfıra yakın olduğu zaman, altın elde tutulması cazip bir araçtır. Zira altınınızdan faiz elde edememe endişesi duymak zorunda kalmazsınız ve altın fiyatlarının piyasalarda belirsizliğin artması ile birlikte yükseleceğini görürsünüz" demişti. 

Bloomberg Intelligence analistlerinden Eily Ong’a göre jeopolitik risklerin ve düşük faiz ortamının devam etmesiyle altındaki ralli 2021’e kadar uzayabilir. 

İsviçre merkezli bankacılık devi UBS, altın için eylül sonu tahminini 2000 dolara çekti. 

Kıymetli metal yatırımları yapan Valaurum’un baş stratejisti Ed Moy, CNBC’ye verdiği röportajda parasal genişleme politikalarının sendelediğini ve piyasaya giren ilave paranın enflasyon yaratacağı yönünde endişeleri artırdığını söyledi. 

Moy, “İnsanlar korktuğu zaman, paralarını masadan çekmek istiyorlar. Altın, kriz zamanlarında paraların emanet edildiği yerlerden biri” diye konuştu. 

Çeyrek ve gram altın ne oldu?

Tüm bu gelişmelerin iç piyasada da yansıması oldu. 

Hafta yaklaşık 400 lira seviyesinde başlayan gram altının fiyatı, 420 liraya kadar geriledi. Haftanın son işlem gününü 419 liradan kapattı. 

Çeyrek altında da durum farklı değil. Perşembe gününü 684 lira seviyesinde kapatan çeyrek altın, 692 liraya kadar yükseldi. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU