Yeni Zelanda, İranlı Kürt yazar Behruz Bocani'ye sığınma hakkı verdi

2013'te bir mülteci teknesinde yakalanan ve Manus Adası'nda 6 yıl tutsak kalan Bocani, WhatsApp'tan yazdığı kitapla gündeme gelmişti

Fotoğraf: The Guardian

Yeni Zelanda makamları, yaklaşık 6 yıldır Avustralya kıyılarındaki bir adada tutulan sürgün İranlı Kürt yazar Behrus Bocani'ye mülteci statüsü verildiğini açıkladı.

Edebiyat alanında bir festivale katılmak için 8 ay önce Yeni Zelanda'ya gelen İranlı yazar, ziyaret vizesinin süresinin dolmasına rağmen bir müddet Christchurch'te kaldı.

Yeni Zelanda Göçmenlik Servisi Göçmenlik ve Göçmenlik Hizmetleri Genel Müdürü Fiona Whitridge, Reuters'a verdiği demeçte, Bocani'nin Mültecilerin Statüsü ve 1967 protokolü ile ilgili 1951 Sözleşmesi kapsamında mülteci olarak kabul edildiğini söyledi.

"Sonunda rahat ve güvende hissediyorum"

Whitridge, "Yasa ve mahremiyet ilkesi nedeniyle, Göçmenlik Servisi daha fazla bilgi vermeyecek" dedi.

Ajansın mesajlarını yanıtsız bırakan Bocani ise, daha sonra İngiliz The Guardian gazetesiyle konuştu. İranlı yazar, "Geleceğim hakkında bazı kesinliklerden çok memnunum ve sonunda rahat ve güvende hissediyorum" ifadelerini kullandı. 

Bocani'nin sürgün süreci

Bocani, 2013 yılında İran'dan kaçaran Avustralya sınırlarına gelmiş, Avustralya güvenlik güçleri tarafından mülteci teknesinden alınarak tutuklanmıştı.

Ağustos 2013’te, Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’na transfer edildi. Buradaki göçmen merkezinde 2 bin 269 gün geçirdi ve hazırladığı raporlar, gizlice çektiği görüntüler, The Guardian gazetesi için yazdığı makaleler ve Whatsapp’ı kullanarak kaleme alabildiği bir kitapla, Manus Adası’nda hapsolmuş göçmenlerin sesini dünyaya duyurdu.

Bocani, Manus’ta tutulduğu altı yıl boyunca arkadaşlarının gardiyanlar tarafından öldürülmesine, bazılarının tıbbi yetersizlik nedeniyle yaşamını yitirmesine, bazılarının akıl sağlığının bozulmasına ve intihar etmesine tanık oldu. Kendisi iki defa işkence gördü; göçmenlerin açlık grevini dünyaya duyurduğu için sekiz gün hapse atıldı.

Seyahatini ve tutukluluk koşullarını, telefonuyla yazdığı "Dostlar Değil Dağlar" adlı kitabında anlattı ve WhatsApp aracılığıyla Avustralya'daki bir yayıncıya gönderdi.

Yazar, bu yıl Avustralya'daki en iyi edebiyat ödüllerinden birini kazandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in koalisyon ortağı Yeşil Parti, İranlı yazarın ülkeye iltica hakkı verildiği haberini memnuniyetle karşıladı.

Yeşil Parti Sözcüsü Jules Jharman yaptığı açıklamada, "Bugün Yeni Zelanda'yı adalet ve merhametin hakim olduğu bir yer olarak kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

Avustralya makamları, karasularında yakalanan sığınmacıları Güney Pasifik'teki Manus Adası'na veya Nauru Adası'na gönderiyor.

Mültecilerin Avustralya'da ikamet etmeleri ise kalıcı olarak yasaklanmış durumda.

Yeni Zelanda lideri Ardern, Avustralya kıyılarındaki kamplardan 150 sığınmacı almak için uzun süredir teklifte bulunsa da Avustralya hükümeti bu talebi kabul etmiyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU