Trump yönetiminin "veto" tehdidi yaptığı 2021 savunma bütçesi Senato’dan geçti

Bir başka versiyonu, salı günü Temsilciler Meclisi’nde onaylanan tasarının her iki versiyonunun birleştirilerek tek yasa tasarısı haline getirildikten sonra yasalaşması için Başkan Donald Trump'ın onayına sunulacak

Fotoğraf: AA

Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın vetosu ile tehdit ettiği 2021 Savunma Bütçesi, Temsilciler Meclisinin ardından Senatonun da onayını aldı. 

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak da bilinen 2021 Mali Yılı Savunma Bütçesinin Senato versiyonu bugün Senato Genel Kurulunda oylandı.

Tasarı, 100 sandalyelik Senato'da 14 "hayır" oyuna karşılık, 86 "evet" oyu ile geçti. 

Bir başka versiyonu, salı günü Temsilciler Meclisinde onaylanan tasarının her iki versiyonunun birleştirilerek tek yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor.

Tasarı birleştirildikten sonra, yasalaşması için ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulacak.

Veto tehdidi

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Afganistan için sağlanan fonlarının kısıtlanması ve Konfederasyon dönemindeki bazı liderlerin adını taşıyan askeri üslerin isimlerin değiştirilmesi gibi maddeler nedeniyle 2021 Savunma Bütçesini veto edebileceğini duyurmuştu. 

Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi (OMB), bütçe taslağındaki maddelere ilişkin açıklamada bulunmuştu. 

OMB'den yapılan açıklamada, taslağa ilişkin Beyaz Saray'ın "ciddi endişeleri olduğu" vurgulanarak, "Bu taslak şu anki hali ile Başkan Trump'ın önüne gelirse, yakın danışmanları Trump'a bu tasarıyı veto etmesini tavsiye edecek" ifadesine yer verilmişti. 

Açıklamada, kölelik yanlısı tutumuyla bilinen Amerikan Konfedere Devletleri dönemindeki liderlerin ismiyle anılan 10 askeri üssün adının değiştirilmesini öngören maddeye, Trump yönetiminin şiddetle karşı çıktığı vurgulanmıştı.

Ayrıca bütçe taslağında Afganistan için ayırılan fonların kullanımı gibi maddelerin de ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik çıkarlarını koruma yetkisini kısıtladığına işaret edilmişti.

Tasarıda, 636,4 milyar doları Savunma Bakanlığı temel bütçesi, 25,9 milyar doları Enerji Bakanlığı uhdesinde savunma harcamaları bütçesi, 69 milyar doları Muhtemel Dış Operasyonlar Fonu ve 9,1 milyar doları NDAA kapsamı dışındaki savunma harcamaları olmak üzere 2021 mali yılında savunma harcamaları için toplam 740,3 milyar dolar ayrılıyor.

F-35 ve Türkiye detayı

Tasarıda, 2021 mali yılı içinde 95 F-35 uçağının satın alınmasına onay verilirken bunların 60'ının konvansiyonel kalkış-iniş yapabilen F-35A,12'sinin kısa pist kalkış ve dikey iniş yapabilen F-35B ve 23'ünün donanma için tasarlanan F-35C tipi olması öngörülüyor.

F-35 uçaklarına ilişkin kısımda Türkiye ile ilgili " (Yasa) Türkiye F-35 programından çıkarıldığı için satın alınıp teslim edilmeyen 6 Türk F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri için tekrar yapılandırılıp, kullanılması yetkisini veriyor." denildi.

Türk F-35 uçaklarına ilişkin yetkilendirme yeni değil

Türk F-35'lerine ilişkin madde 2020 mali yılı savunma bütçesinde de yer almıştı.

Ayrıca, 2020 bütçesinde, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyordu.

Aynı zamanda, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkarılarak üretime sokulup, ABD Hava Kuvvetleri için satın alınmasına yönelik ek fon sağlanmıştı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU