Tüketici güveninde haziranda başlayan yükseliş temmuzda durdu

Koronavirüs salgınında kademeli normalleşmenin başladığı haziran ayında yükselen Tüketici Güven Endeksi, temmuzda yüzde 2,7 geriledi. Haziranda artan “ev veya otomobil alabilirim” diyenlerin sayısı da temmuzda düştü

Fotoğraf: Pexels/@sahinsezerdincer

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. 

Temmuz 2019’da 56,5, geçen ay 62,6 olan endeks, temmuzda 60,9 oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün ekonomiye etkilerini azaltmak için düşük faizli kredi kampanyasının başlatılmasının ardından haziranda, “gelecek 12 aylık dönemde konut ya da otomobil satın alabilirim” diyenlerin sayıları artmıştı. Bu kategorilerde temmuzda yeniden bir gerileme var. 

Buna göre nisanda 7,3, mayısta 9,1, haziranda 11,3 ölçülen otomobil satın alma ihtimali endeksi, temmuzda 10,7 oldu. 

“Gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali” endeksi ise hazirandaki 8,8 seviyesinden 7,4’e geriledi. 

Hanenin maddi durum beklentisinde sınırlı yükseliş

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi haziran ayında 79,9 iken, Temmuz ayında yüzde 0,9 oranında artarak 80,6 oldu. Haziranda 85,5 olan “Genel ekonomik durum beklentisi endeksi” ise yüzde 3,9 düşüşle 82,2’ye geriledi. 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi temmuz ayında yüzde 1,7 oranında azalarak 61 oldu. Bu değer, haziranda 62,1’di. 

İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini,endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini gösteriyor.

Haziran ayında 23,1 olan “tasarruf etme ihtimali endeksi” ise bu ay yüzde 14 azaldı ve 19,9 oldu. 

Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU