Trump: Kovid-19 vakalarındaki artışa ırkçılık karşıtı gösteriler yol açmış olabilir

ABD’deki yükselen koronavirüs vakalarına ilişkin Trump,"Genç Amerikalılardan barlara ve diğer kalabalık alanlara yığılmamalarını istiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz” dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Kovid-19 salgınına ilişkin son gelişmeleri ele aldığı bir basın toplantısı düzenledi. 

Bugün Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19'a karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşıdan 100 milyon doz tedarik edilmesi için 1,95 milyar dolarlık sipariş verdiklerini hatırlatan Trump, aşı ve tedavi konusunda hızlı ilerlediklerin belirtti. 

Kovid-19 kaynakları ölümlerin neredeyse yarısının yaşlı bakım evlerinde gerçekleştiğine işaret eden Trump, salgının başından bu yana buralarla ilgili gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını vurguladı. 

Arizona, California, Teksas gibi eyaletlerde son günlerde artan vaka sayılarının da tekrar düşüşe geçtiğini kaydeden Trump, "Bu bölgelerde çok iyi iş çıkardık." dedi. 

ABD'de mayıs ayından itibaren birçok şehirde yapılan büyük çaplı ırkçılık karşıtı protestolara işaret eden Trump, "Gençler arasındaki Kovid-19 vakalarının sıçrayışa geçmesinin birçok nedeni olabilir. Yapılan gösterilerden kısa süre sonra vaka sayıları artmaya başladı, büyük ihtimalle bu gösteriler alınan önlemlerin büyük çapta gevşemesine yol açtı. Ayrıca yapılan seyahatler, tatil günlerinde büyük gruplar halinde yapılan toplantılar ve sahillerdeki kalabalıklar da vakaları artırmış olabilir" ifadelerini kullandı. 

Trump'tan ABD halkına mesaj 

ABD'nin güney komşusu Meksika'da da salgının ciddi bir hal aldığına dikkati çeken Trump, sınırda örülen duvarın yasadışı göçmen akışını kestiğini bu nedenle de virüsün Meksika'dan ABD'ye daha az taşındığını söyledi. 

Trump, Amerikan halkına şu mesajı verdi:

Bizim stratejimiz yüksek risk gruplarını korurken, daha genç ve sağlıklı vatandaşlarımızın okullarına ve işlerine dönmesini sağlamak. Bu kişiler de okullarında ve işlerinde gardlarını düşürmemeli, maskelerini takmalı, sosyal mesafeyi korumalı ve ellerini sürekli yıkamalı. Genç Amerikalılardan barlara ve diğer kalabalık alanlara yığılmamalarını istiyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz.

Trump, Demokrat Başkan Adayı ve Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın kendisine yönelik "ilk faşist başkan" nitelendirmesine ilişkin, "Ben siyahi Amerikalılar için diğer tüm başkanlardan daha çok şey yaptım. Belki Abraham Lincoln bir istisna olabilir." dedi. 

"Daha fazla polis işe alacağız"

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede suç oranı yüksek olan kentlere daha fazla federal güvenlik gücü gönderileceğini duyurdu. 

Trump, "Son günlerde, polis teşkilatlarımızın dağıtılması ve fonlarının kesilmesine yönelik bir radikal hareket vardı. Aşırılıkçı siyasetçiler de bu polis karşıtı savaşa destek verdi" ifadesini kulandı. 

Trump, söz konusu olayların ardından ülkenin büyük şehirlerindeki silahlı saldırı, cinayet ve şiddet olaylarının arttığını vurgulayarak, "Bu akan kan artık durmalı, duracak da" dedi.

Güvenlik güçlerinin eskisinden daha güçlü olması gerektiğinin altını çizen Trump, "Asla polisimize verdiğimiz fonu kesmeyeceğiz, daha da fazla polis işe alacağız" diye konuştu.

Ülkeye yasa dışı yollarla gelen yabancı ülke vatandaşlarının da suç eylemlerine karışmasını ve Demokratların yönetimindeki şehirlerde yasa dışı göçmenlere sağlanan korumayı eleştiren Trump şunları kaydetti:

Yönetimimin ölümcül yöneticilerin elindeki bazı kentlerin ölümcül politikaları sonucu serbest kalan tehlikeli kişileri ortadan kaldırmak için elinden geleni yapacaktır. ABD, hukuka uygun davranan vatandaşları için sığınak olmalıdır, suçlu yabancı kişiler için değil

ABD'de yerli üretim alanları açılarak ailelere yeni fırsatlar yaratılması gerektiğini vurgulayan Trump, "Pekin'de değil Baltimore'da fabrikalar kurmak istiyoruz. Mallarımızı, Şanghay'da değil Chicago'da üretmek istiyoruz. Amerikan rüyasının Amerikan çocukları için olmasını istiyoruz" dedi. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU