İran Merkez Bankası, kazandıkları dövizi ülkeye getirmeyen 250 kişi ve şirket için yargıya başvurdu

Merkez Bankası söz konusu kişilerle toplantı yapıldığı ancak dövizi geri getirmeye yanaşmadıklarını bildirdi

Fotoğraf: AA

İran Merkez Bankası, ihracattan kazandıkları dövizi ülkeye getirmeyen 250 iş adamı ve şirket hakkında yasal işlem başlatılması için yargıya başvurdu.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, ihracattan elde edilen dövizin, ekonomik çarkın dönmesi ve temel gıda ürünlerinin temini için ülkeye getirilmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

Ülke “ekonomik savaş” içinde 

İran'a yönelik yaptırımların devam ettiği ve ülkenin tam bir "ekonomik savaş" içinde olduğu yinelenen açıklamada, ihracattan elde edilen 27 milyar doları ülkeye getirmeyen 250 iş adamı ve şirketin adının, haklarında yasal işlem başlatılması amacıyla yargı erkine gönderildiği kaydedildi. 

Açıklamada, haklarında dava açılmasına rağmen söz konusu kişilerle tekrar toplantı yapıldığı ancak dövizi geri getirmeye yanaşmadıkları aktarıldı. 

Ruhani cezalandırılacaklarını söylemişti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kazandıkları dövizi yurda getirmeyen ihracatçıların cezalandırılacağını söylemişti.

Ruhani, "ABD'nin ekonomik terörüne karşı verdiğimiz savaşta komutan bildiğimiz ihracatçılardan bazıları, yurt dışına mal sattılar ama kazandıkları 20 milyar avroyu ülkeye getirmediler. Bu kişilere ceza uygulayacağız" demişti.

ABD'nin uyguladığı ekonomik yaptırımlarla ihtiyaç duyduğu dövizi temin etmesi konusunda İran'a zorluk çıkarmak istediğini belirten Ruhani, ülkesinin yılda 41 milyar dolarlık petrol dışı ürün ihraç edebilme kapasitesi bulunduğunu ve söz konusu rakamın ülke ithalatı için gerekli dövize denk olduğunu kaydetmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU