Bilim insanları ilk kez Güneş Sistemi'ne benzer bir gezegen sistemini fotoğraflamayı başardı

Bilim insanları görüntülerin sağlayacağı bilgilerin gezegenlerin evrimine ışık tutacağını düşünüyor

Bilim insanları ileride bu sisteme yönelik daha fazla keşif yapılabileceğini belirtiyor (ESO)

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Çok Büyük Teleskopu (VLT), yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan genç ve Güneş’e benzer bir yıldızın etrafındaki iki devasa ötegezegenin görüntülerini yakaladı.

Shropshire Star'ın haberine göre çoklu ötegezegenlere yönelik bu tip görüntüler elde etmek hayli zor ve bilim insanları daha önce Güneş’e benzeyen bir yıldız etrafında dönen birden fazla gezegeni doğrudan gözlemlememişti.

Bilim insanları bu nadir görüntünün gezegenlerin nasıl oluştuğuna ve Güneş etrafında nasıl evrimleştiğine dair soruların cevaplanmasında yardımcı olacağını düşünüyor.

 

eso2.jpg
(ESO)

 

Araştırmanın yazarlarından ve Leiden Üniversitesi’nden Prof. Matthew Kenworthy, “Gökbilimciler gezegenimizde binlerce gezegeni dolaylı olarak keşfetmiş olsa da, bu ötegezegenlerin sadece çok küçük bir kısmı doğrudan gözlemlenebilmişti” diye belirtti.

Doğrudan gözlemler, yaşamı destekleyen ortamların araştırılması için önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elde edilen görüntünün devasa ve parlak iki ötegezegenin, yörüngesinde döndükleri yıldıza Dünya ve Güneş arasındaki uzaklığın sırasıyla 160 ve 320 katı uzaklıkta olduklarını gösterdiği belirtildi.

TYC 8998-760-1 diye adlandırılan yıldız 17 milyon yaşında ve Güneş’ten çok daha genç. Güneş’in yaşının 4,5 milyar yıldan daha fazla olduğu düşünülüyor.

Bahsi geçen araştırma The Astrophysical Journal Letters isimli bilimsel yayında yayımlandı.

Araştırmayı yürüten ve Leiden Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Alexander Bohn, “Bu keşif Güneş Sistemi’ne fazlasıyla benzeyen bir ortama yönelik bir görüntü. Ancak henüz evriminin çok erken bir aşamasında” ifadelerini kullandı.

Çok Büyük Teleskop’un sahip olduğuna benzer gelecekteki aygıtların bu yıldız etrafındaki çok daha düşük kütleli gezegenleri saptayabileceği ihtimali çoklu gezegen sistemlerini anlamaya yönelik önemli bir dönüm noktası anlamına geliyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi’nin geçmişine dair çıkarımlar yapılmasına da olanak tanınacağına işaret ediyor.

Futurism'in haberine göre araştırma ekibi bahsi geçen gezegenlerin muazzam düzeyde büyük olduğunu ve iç kısımdaki ötegezegenin kütlesinin Jüpiter’inkinin 14 katı olduğunu tespit etti. 

 

Independent Türkçe, Shropshire Star, Futurism

DAHA FAZLA HABER OKU